Intel bekrefter at Thunderbolt støtter fiber

Intel bekrefter at Thunderbolt støtter fiberTidligere i år kom de første Thunderbolt-kompatible Mac-ene på markedet. Lenge har teknologien vært kjent under kodenavnet «Light Peak» grunnet sin støtte for fiberoptisk dataoverføring.

Thunderbolt-kablene vi benytter i dag er ikke fiberoptiske og mange har derfor lurt på om dagens Thunderbolt vil støtte fremtidens fiber?

Thunderbolt er et datagrensesnitt for overføring av data-, samt videosignaler over én og samme kabel. Teknologien er ment å skalere oppover hastighetsmessig ved hjelp av fiberoptikk. Mange har derfor spekulert på om de nye Mac-ene faktisk støtter fiberoptisk dataoverføring, men spekulantene kan nå puste lettet ut. Intel har nå bekreftet offentlig at de oppdaterte Mac-ene er kompatible med fiberoptiske kabler, som er forventet å komme i løpet av 2012.

Dava Salvator, Intels talsmann, fortalte Macworld:

Circuitry will ensure compatibility of optical cables with existing Thunderbolt ports, Salvator said. Copper cables provide adequate data transfer for use over short distances of up to six meters (about 20 feet), but optical cables will be good for data transfers over longer distances of tens of meters, Salvator said.

Når det gjelder pris og tilgjengelighet av de fiberoptiske kablene, sier Salvator at det enda ikke har blitt fastsatt.

Via: Cult of Mac

axentrix

Jeg sliter egentlig litt med å finne hva som er så sensasjonelt når det gjelder Thunderbolt.

Ja, det er genialt å kunne kjøre ymse protokoller (usb, firewire, displayport) over en og samme kabel, men 10 Gbps over både kobber- og fiber-kabler has eksistert i over 10 år. Veldig bra at slik finner veien til sluttbruker, men jeg har litt sånn "ja, det var vel bare å forvente?"-følelse.

Nilka

Det at hastigheten har eksistert til en type bruk i lang tid betyr ikke at det er like enkelt å anvende den til andre ting. Nå er det jo også slik at vi snakker 100 Gbps over fiber.
Men ja at ting går raskere er ikke sensasjonelt. På den annen side om vi skal se på hva som har eksistert i en form eller annen siste 10 åra har det vel ikke kommet noe sensasjonelt i dataverden på særdeles lenge.

Når dette er sagt skjønner jeg ikke helt at folk har lurt på om denne thunderbolt-porten kan takle fiber. Om man leser spesifikasjonene på thunderbolt hos intel kommer det jo relativt tydelig frem. Og særlig når vi fikk se kobberkabelen som har en liten chip i hver ende som tolker og oversetter signaler ble det jo klart. Men uansett til alle som enten har vært sure for at apple var teite og brukte kobberutgaven ikke fiber, eller dere som kun har håpa på fiber, nå kan dere puste ut.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Det som er viktig å få med seg er at Thunderbolt ikke er en erstatter for USB, men en utvidelse av PCIExpress. Inntil Thunderbolt kom, har eksterne enheter vært begrenset til å være annenrangs borgere, men med Thunderbolt blir det som om de sto rett i sporet på hovedkortet.

Det er ganske nytt, i hvert fall i forbrukermarkedet.

zodiac

Er nok lenge til TB blir relevant i forbrukermarkedet, i hvert fall med de lisensieringsprisene Apple operer med foreløpig, ca USD 30 per enhet. Når hver periferienhet som skal daisychaines må ha (minst) to enheter, så sier det seg selv at dette interfacet ikke havner på billige disker og skrivere med det første. Skulle veldig gjerne sett et TB-alternativ til slike, som jeg bruker en del av.

petrus764s bilde

petrus764

Det er vel Intel som krever lisens for TB, det er tross alt deres teknologi, Apple var bare først ute.

Sorry

Selv om Intel sier at dette er samme kontakten og kompatibilitet med fiber er uproblematisk, betyr ikke det at dette faktisk går an på en Apple enhet... De har jo gode tradisjoner for å sette kjepper i hjulene for helt senrtale muligheter. Uansett er nok de fleste av dagens maskiner med denne muligheten byttet ut både en og to ganger før det blir et reelt behov for TB i hjemmemarkedet.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

På hvilken måte «stikker Apple kjepper i hjulene»? Der hvor de implementerer standarder (og det er på samtlige tilkoblinger bortsett fra strømtilførsel) så avviker de ikke en eneste millimeter i fra standarden. Så hvor har du dette fra?

petrus764s bilde

petrus764

Tja, TRIM-støtte på SSDer, lyd via DisplayPort og strøm via USB er alle eksempler på ganger Apple bevisst har hindret, begrenset, trenert eller avviket fra standarden, godt mulig det er flere som jeg ikke kommer på i farta også. Ser man på programvare samtidig så er listen langt større.

Apple har ikke til vane av å følge standarder, men jeg tror ikke det vil være en hindring for Thunderbolt i denne sammenhengen.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Så det å ikke tilby ekstrafunksjonalitet er å «stikke kjepper i hjulene»? Jøsses, skal si lista legges høyt her.

Jeg snakker om definerte standarder. De som er nedskrevne. Ikke fancy tilleggsfunksjonalitet som produsenter legger seg for vane å tilby.

arokh

@axentrix

PCI-Express over kobber/fiber er ikke sensasjonelt? Det muliggjør dockingstasjoner, eksterne skjermkort-løsninger og andre duppedingser som krever høy båndbredde. Laptoper som f.eks MBA kan plutselig bli fullblods arbeidsstasjoner. Det er ihvertfall ingenting å syte over.

zodiac

Jeg er enig med Petrus 764: Apple har for vane å lage sin egen, lille vri på standarder de (tilsynelatende) følger. DisplayPort er et godt eksempel: Ikke sender de lyd over DP (og derved heller ikke til TVen via HDMI-adapter), og miniDP på MBP er polet annerledes enn DP-standarden, med den praktiske konsekvens at standard DP-kabler ikke virker mellom MBP og andre skjermer enn Apple sine. Jeg måtte kjøpe Apples dyre (kr 850) DVI-DP adapter i stedet for å kjøre direkte med en standard DP-kabel (kr 98) for å koble Dell U2711 til MBP. Standardkabelen kjører helt fint en HP mobil arbeidsstasjon mot Dell-skjermen, så det er ikke noe galt med den.

Houd.inis bilde

Houd.ini

Hvor mange PCI-E- porter (lanes) i brikkesettene er tildelt Thunderbolt- kontrolleren i nåværende maskiner? Det er jo lite vits med støtte for fiberoverføring (annet enn å kunne bruke lengre kabler) hvis kontrolleren er begrenset av bandbredden på tilkoblingen til brikkesettet. Det ser ikke ut som om den optiske kabelen vil støtte strøm over kabelen slik kobberversjonen heller, i alle fall innledningsvis.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai