Film endelig på plass i norsk iTunes

Filmleie på plass i norsk iTunesEtter mange år med venting kan det nå endelig se ut til at filmkjøp og leie endelig er på plass i norske iTunes. Som mange Mac1-brukere i dag oppdaget, begynte iTunes å vise filmer i søkeresultatene i norske iTunes både på Mac og iOS.

Funksjonen er ikke lansert, men det er åpenbart at Apple nå snart er klare med filmer i iTunes også i Norge.

Det var med stor glede at mange Mac1-brukere i dag oppdaget at Apple endelig så ut til å legge filmer inn i norske iTunes. Et søk i iTunes i dag resulterte nemlig i at man fikk tilgang til en rekke filmer - både til leie og eie. Apple har ikke offisielt lansert noen filmtjeneste i Norge og har heller ikke kommentert dette ytterligere, men det er svært sannsynlig at dette er noe som vil introduseres i sammenheng med neste ukes iPhone-event hvor Apple forventes å introdusere en ny iPhone og lansere iOS 5 og iCloud.

Søk i iTunes viser at utvalget foreløpig er noe skralt og vi greide å lete opp et sted mellom 400-500 filmer i HD og SD. Prisen er ikke alt for ille og varierer mellom 29,- og 49,- for leie. Det er også mulig å kjøpe filmer, men da varierer prisen mellom 79,- og 139,-. Prisvariasjonen skyldes HD vs. SD og ser også ut til å være basert alderen til filmen. Nyere film er dyrere enn eldre film.

Foreløpig har vi ikke greid å finne TV-serier i iTunes, men med tanke på de vesentlig mer kompliserte rettighetene som foreligger er det nok lite trolig at TV-serier blir en del av lanseringen i Norge. Vi vet ikke om filmutvalget vil øke heller eller om dette er antallet film som Apple planlegger å introdusere i Norge ved lansering. Det virker trolig at lansering vil finne sted neste uke - sannsynligvis 4. oktober.

Hva gjelder utvalget har vi ikke sett noen norske film i iTunes og engelske film er stort sett ikke tekstet. Apple TV vil mest sannynlig også bli et produkt Apple nå vil tilby i Norge ettersom produktet nå har en funksjon uten å måtte ty til amerikanske iTunes-kontoner.

Tags:

K2boy

Jeg køpte en film der i dag for å sjekke det ut....Bildet er bra,men ingen lyd på Atv2,kun på iMacen....Noen flere som har prøvd og opplevd det samme ?....

EiricoFXs bilde

EiricoFX

Det er tullete å kjøpe filmer til 169kr når du kan kjøpe nye på den amerikanske for mye billigere.

argelebs

Er det dolby digital / DTS lyd på filmene?

geagle

Er ikke så dumt å investere i noen iTunes gavekort, får dem enkelt tilsendt på eposten. Det finnes mange guider her på forumet. Pengene rekker så mye lenger ;)

Vanligvis har Apple filmene en primitiv versjon av dolby AC3 samt et AAC spor.

Jedi Tooka Barf

Ser nå på X-Men: The Last Stand for kr. 29,-
Kan ikke kalle det dyrt! :-)

Wackhys bilde

Wackhy

@EiricoFX Det er tull å kjøpe *sett inn hva som helst her* når du kan kjøpe i *sett inn land her* mye billigere.
Når de fleste som selger amerikanske gavekort priser seg såpass opp som de gjør betaler du nok ikke langt unna den norske prisen selv om du har en amerikansk konto.

tak

Hvor ser dere Film i Itunes?
Har fortsatt bare Music, AppStore, Podcasts og Ping på toppmenyen.....

Pallister

Finner heller ingen filmer i itunes, får melding om at det ikke er tilgjengelig i Norge...

trooooonds bilde

trooooond

Filmer dukker ikke opp før man selv søker. Apple har ikke lagt opp kategorier på den norske iTunes ennå, men regner med det kommer innen kort tid.

cesar

Vis>Kolonnenavigering>Vis kolonnenavigering

tak

Hail Cesar

BendikHa

Jeg liker ikke at Apple også har satt opp prisene på musikk!

trooooonds bilde

trooooond

@BendikHa: Prisene ble satt opp i sommer, og kommer av at digitalt innhold ble mva-belagt fra 1.juli. Prisene på Apps og musikk ble i noen tilfeller satt opp med mindre enn det mva'en tilsvarte.

bohdi

Blir vel berre på Apple tv2 - litt som med prisjusteringane. Det vil ikkje overraske meg, men det vil vere teit. Trur eg fortsett med gift cards eg :-D

hanseas bilde

hansea

Det samme gjelder IBooks. Men ingen norske titler ser det ut til. Men altså et alternativ til Amazon Kindel stor for utenlandsk literatur. Søk feks Stephen King i ibooks

HEFJELLS

For å finne filmer i iTunes: Åpne iTunes, klikk på iTunes Store, trykk på CMD+B

PaulHarald

Hva med norsk tekst? Jeg ripper DVDer slik at jeg kan spille dem på ATV2 med valg mellom engelsk og norsk språk (spesielt Disney-filmer), og engelsk eller norsk tekst.

Men i det minste norsk tekst av eller på - det er et must!

PaulHarald

Fra ITAvisen:

"Mange av filmene har også undertekster, men etter å ha sjekket en god håndfull filmer, har vi kun funnet engelske undertekster foreløpig."

KoC

4. Oktober ligger an til å bli årets høyedepunkt og større enn selveste julaften om alt dette går i boks!!!:)

simenens bilde

simenen

Er leiefilemene i HD eller SD? Kunne prøvd, men ser ut som nok av folk allerede har.

iLarsk

Jeg får opp "films" som eget menypunkt i iTunes nå. Trenger ikke søke.
(på ipad2)

Leon83s bilde

Leon83

Hvordan er lydkvaliteten egentlig? Kan tenke meg at den er komprimert en god del.
Som semi-audiofil så betaler jeg ikke for en film med lavere lydkvalitet enn DTS 1500 kbps.

iphone77s bilde

iphone77

Sjekket opp min ATV1 etter å ha lest denne artikkelen, men der var det ingen muligheter for filmleie...
Ser muligheten i Itunes men ikke i ATV... noen som vet om det vil komme dit eller må jeg oppgradere til ATV2?

carandage

Fun fact: Jeg bruker amerikansk Apple ID i iTunes på Macbooken. Da jeg åpnet iTunes i dag tidlig, stod det saldo kr 77,78. Valgt land var USA, men likevel måtte jeg søke etter filmene for å finne de. Prisen på filmene varierte fra $99 til $129.... Jeg logget inn med passord, og saldoen endret seg til det korrekte $77,78, og alt er nå som normalt med min amerikanske iTunes.

kewell79

Logg av/på kontoen , så dukker det opp på itunes/iPhone/iPad

Testet ok av MEG

90thobyrs bilde

90thobyr

Har akkurat leid en film. (på ipad2) hvorfor må den lastes ned før jeg kan se den? Burde den ikke bare streamet? Jeg vil se nå!

djhalleus bilde

djhalleu

Flott med film, kanskje jeg kommer til å bruke det, kanskje ikke.
Det er godt at dette er tilgjengelig. DVD er bare styr for meg.

Ser også at film-leie er på plass. Det er fabelaktig. 39 kroner er riktig pris.

VITS: Men eg saknar at dei overset filmtitlane til nynorsk. Det gjorde dei før. Det var mykje betre: "Full Metal Jacket" vert "Hjelp, har nokon funne jakka mi ?"

sveinsol

Jeg sjekket på min ATV1. På banneret over menyen kommer det opp leie/kjøpefilmer når en står på filmer-menyen. Det var flere filmer tilgjengelig for kjøp og leie både i HD og SD. Det mangler foreløpig menyvalg for å søke frem filmer.

person@ljesus

Har sjekket endel filmer på Atv2. Ingen muligheter for norsk audio(barnefilm) og teksting på norsk? Er det vanskelig å gjennomføre for Apple?Har sjekket endel filmer på Atv2. Ingen muligheter for norsk audio(barnefilm) og teksting på norsk? Er det vanskelig å gjennomføre for Apple?

trooooonds bilde

trooooond

@simenen. Filmene er i HD eller SD i de fleste tilfellene, men noen ganger bare i én kvalitet. Noen ganger er kun SD-versjon tilgjengelig på Mac/PC, mens det på iPad og Apple TV også finnes en HD-versjon tilgjengelig. Noen filmer er det dessuten mulighet til å både leie og kjøpe, mens det på noen filmer kun er mulig med kun et av alternativene. Lett forvirrende, men regner med alt dette er i hht avtalene Apple har med filmselskap/distributør/rettighetshaver etc.

Og til dere som klager på prisen, så ja, er den norske Store'n generelt høyere i pris. Ta likevel med i beregningene at det gjelder det meste av kommersielle varer og tjenester sammenliknet med USA, så prisnivået på iTunes Movie rentals skal ikke være noe verre enn normalen. Dessuten ser du prisen uten tax i USA, legg gjerne på opptil 10% så har du riktig pris. Noen har også poengtert tidligere at for at vi nordmenn skal kunne benytte US-kontoen, var man avhengig av å kjøpe gavekort fra USA. Med unntak av de med kjentfolk i statene, må man skaffe disse ifra -la oss kalle dem- forhandlere á la skeetsenterprises, som gjerne har 20% påslag i pris.

Ang undertekster, vil jeg bli veldig forundret om ikke dette gjøres tilgjengelig innen kort tid, da Apple mest sannsynlig har brukt mye tid (og ikke usannsynlig endel honorarer) på å få i land avtaler på tvers av land, filmselskap, distributører, rettighetshavere osv osv. Mange land som nå har fått tilgang til det samme innholdet som oss, vil ikke engang benytte tilbudet med mindre de får dubbede versjoner eller undertekst. Hadde vært glimrende med undertekster, flere audio-spor, ekstramateriale, ulike kameriavinkler, kommentarspor osv, men ikke forvent at alt står dere til disposisjon fra dag 1. - Vær glad det kom nå, og ikke til våren istedet. ;)

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Har sjekket endel filmer på Atv2. Ingen muligheter for norsk audio(barnefilm) og teksting på norsk? Er det vanskelig å gjennomføre for Apple

Kanskje vi skal la Apple lansere tjenesten før vi kritiserer den?

Når det gjelder priser så må dere også huske på at den jevne nordmann er mer kjøpekraftig enn den jevne amerikaner. Derfor er gjerne prisnivået litt høyere i Norge.

zawyer

Husk at den flotte nye regelen for Merverdiavgift på elektronisk handel også gjelder iTunes. Dette spiller nok inn i prisene på norske itunes kontra USA. Samt den generelle norske prisen er høyere.

Syntes ikke prisene er så ille hvis man skal sammenligne riktig, og det er mot konkurrentene her i Norge. Filmleie koster som regel 50kr filmen for 1 døgn om du leier i butikk. Så vil ikke si at 40kr for helt nye releaser er så ille, tror dette blir bra jeg. :)

JAB

Håper virkelig de har planer om å ha norske undertekster og norske lydspor på barnefilmer/tegnefilmer. Ser att film nå er offisielt lansert fra apple men foreløpig ikke noen endringer på undertekster/lyd. Kan ikke se att dette blir stort uten dette?

Wackhys bilde

Wackhy

Det er i så fall ikke opp til Apple siden det er filmstudioene som styrer dette.

JanR

Kjøpte 2 filmer i dag og lastet ned til iTunes på pc. Synkroniserte til min iPad2. Men når jeg prøver å starte filmen på iPad får jeg følgende beskjed: "Denne filmen kunne ikke vises". Filmen spiller som normalt i iTunes på pcen. Noen som kan gi en fersking tips om hva som er problemet?

JanR

Problemet løste seg. Fant ut at jeg først måtte gå innom iPod og starte filmen fra Kjøpte programmer der. Deretter kunne jeg starte filmene også under ikonet for Videoer. Litt ulogisk spør du meg...

Apple

Dette har jeg ventet på lenge, men jeg synes det er for dyrt å kjøpe filmer, kunne vert litt billigere. Men ellers greit

Simikk

Noen som vet mer om undertekster?

S

Sorry

Selvfølgelig må man være fornøyd med at filmene til slutt også kom i Norge, men etter såpass lang tid er utvalget fortsatt ekstremt dårlig. Jeg ser nesten kun gamle B-filmer på min ATV og synes ikke utvalget har forandret seg særlig siden lansering.. Om det ikke skjer noe snart, så får jeg fylle på min US-konto.

Mads7s bilde

Mads7

Kan man ikke kjøpe HD-filmene? Jeg skulle kjøpe en film, men den kunne kun leies i HD. Bruker iPad om det har noe å si

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai