MacBook Pro Retina i deler

MacBook Retina i deler

Gladnyheten under mandagens WWDC var utvilsomt den nye MacBook Pro med Retina Display og det faktum at den faktisk er å få kjøpt allerede i dag. Det betyr også at våre venner hos iFixit kan få tatt MacBook Proen fra hverandre og vist oss innsiden.

For oss nerder er det som regel like morsomt å se innsiden av en datamaskin som utsiden. Apple er flinke på å få maskinene til å se bra ut også på innsiden. Den nye Retina MacBook Pro er intet unntak, men den er også den mest vanskelige å skille fra hverandre.

MacBook Pro Retina i deler

For å få gjort MacBook Proen så tynn som den er, har Apple som kjent kastet ut SuperDrive og frigjort mye plass ved å lodde minnet direkte til hovedkortet som på dagens MacBook Air. I tillegg er også batteriene limt fast til selve maskinen og svært vanskelige å få ut. Dette er med andre ord ikke en maskin du reparerer selv og hvis kjøper bør du kanskje vurdere å kjøpe med maksimalt mulig minne? Du kan ikke oppgradere senere.

Se alle bildene hos iFixit

lazor

Hei, har store planer om å kjøpe denne i usa når jeg drar dit neste uke, å det var greit å gjøre oppmerksom på å kjøre all inn med RAM med en gang, men det jeg lurer på; er det nødvending med den heftigste Prosessoren? Er det såå stor forskjell mellom 2.6GHz å 2.7GHz? altså 2000kr forskjell?

W3p

Kan godt hende jeg bør ta meg en tur til optikeren, men jeg ser ingen SSD? Kan man ikke kjøpe egen SSD og sette inn/montere selv i etterkant?

Hva kan man bytte ut selv på denne maskinen?

rattata12s bilde

rattata12

@W3p: ingenting kan byttes som forbruker

SimonChens bilde

SimonChen

@W3p, @rattata12: Flash lagringen(SSD) kan byttes ut av forbrukere så fort disse brikkene kommer på markedet;)

http://guide-images.ifixit.net/igi/LpjTmUO4MTnygPTv.large

mækkentåsh

SSD'n sitter der den, det er de brikkene over den andre batteri-modulen fra venstre

Jons bilde

Jon

Jeg tipper jeg ender opp med å kjøpe den billigste modellen, men med 16gb minne, også heller kunne oppgradere harddiskplassen etterhvert. Prishoppet til den dyreste modellen blir litt i høyeste laget, uten at man får så fryktelig mye for det.

Stheens bilde

Stheen

SSD'en er koblet til motherboardet akkurat som med MacBook Air!

Lazor, er det noen måte å få de norske bokstavene Æ Ø Å på et engelsk tastatur?

Går det an og bare gjøre om noen av de andre tastene til ÆØÅ i Innstillingene?

BTW, så er det helt forferdelig mye billigere med denne i USA, det er så irriterende! Den billigste koster i norsk pris, 3000$, men i USA koster den bare 2100$, det er 4500kr billigere...

Chriistoffer

@Stheen Du kan kjøpe taster hos eplehuset. Tror det kostet 20-30 kr tasten.

lazor

@Stheen: etter å ha lest litt på nette så er det 2 måter å gjøre det på, du kan enten kjøpe taster hos eplehuset slik chriistoffer sier, eller kjøpe klistemerker å klistre på der de manglende kokstavene er. Har ikke bestemt meg enda hvilken type jeg går for, selvfølgelig er det beste å sjifte knapper, men noe sier meg at dette er vanskelig og gjøre selv, å etter hva jeg har lest her på dette forumet så tar eplehuset 4000 å gjøre det for deg. Du legger bare inn norsk versjon av lion eller OS og ÆØÅ kommer der hvor de skal være på ett norsk tastatur, innstilingene er lett. Erfaringer med og skjifte taster taés imot med stor takk. Prisforskjellen er enorm, og mange mener prisforskjellen veier opp med garanti osv osv, men det gjør den ikke for meg, 6000+/- er virkelig ikke verd den garantien for meg.

Men er det noen som kan svare på det første spørsmålet? Er det verd pengene og oppgradere prosessoren fra 2,6 til 2,7? Eller har jeg sett feil? Er det fra 2,3 til 2,7? Uansett, verd det?

Chriistoffer

@Lazor: Det er virkelig ikke vanskelig å bytte taster. Finnes mange guider på nettet, og er en prosess som tar ganske få sekunder per tast. Når det kommer til garanti vil jeg si at den ikke er verdt 6000 kr. Men hvis du kjøper med Apple Plan Care i USA vil dette koste deg rett over 2000kr. Og da sitter du på 3(?) års garanti. Du sparer da forsatt 4000 kr.

Du kan velge mellom 2.3 GHz eller 2.6 GHz med oppgradering til 2,7 GHz. Da kommer det helt ann på hva du skal bruke den på. Trenger du ikke mer enn 250 Gb SSD, og arbeidsoppgavene er ikke i det ekstreme hjørnet ville jeg gått for 2.3 GHz. Hvis du dermed skal gå for den største MBP får du da 2.6 GHz. Da mener jeg at det ikke er verdt å oppgradere til 2.7 GHz, da jeg tror den ikke vil gi utrolig store forskjeller i forhold til 2.6 GHz

lazor

Hva legger du i " det ekstreme hjørnet"? Bruks omerådene mine kommer i hovedsak til å være surf, noe photoshop redigering, film titting og lett gaming.

Er det mulig å kjøpe apple care etter jeg kommer hjem, gjennom nette, eller må det taés på butikk der og da?

svanos bilde

svano

Apple care må kjøpes innen ett år fra maskinen ble kjøpt (altså mens maskinen fortsatt er under standardgarantien til Apple). Den er billigere i USA.

Chriistoffer

Hva legger du i " det ekstreme hjørnet"? Bruks omerådene mine kommer i hovedsak til å være surf, noe photoshop redigering, film titting og lett gaming.

Er det mulig å kjøpe apple care etter jeg kommer hjem, gjennom nette, eller må det taés på butikk der og da?

Da mener jeg mye bruk av 3d rendering, film redigering, og rett og slett harde arbeidsoppgaver. Eneste du setter opp som trenger litt kraft er Photoshop. Og da mener jeg at en 2.3 GHz vil være mer enn nok hvis SSD str er stor nok for deg. Er du avhengig av større plass er det på tide å vurdere enten ekstern lagring, eller oppgradering til den største modellen. Skulle du da velge å oppgradere til den største modellen vil 2.6 GHz være mer enn nok for deg. Når det gjelder ram mener jeg at 8Gb er mer enn nok for det du skal bruke den til. Men er planen å ha denne maskinen i 3-4 år fremover i tid, kan man kanskje begynne å tenke seg om man skal oppgradere til 16Gb først som sist, da dette er loddet fast til maskinen. SSD vil nok være mulig å oppgradere i senere tid.

Når det kommer til kjøpe av Apple Care har jeg ikke noe erfaring med dette. Og da vil jeg nok søkt litt rundt, eller sett om det er noen her som sitter på erfaring. Men jeg vil tro at det er mulig å kjøpe på internett etter man har kommet hjem. I verste fall går det fint å bestille dette i den norske Apple Store butikken, men da vil du måtte betale ca 800 kr mer enn du ville gjort i statene.

mækkentåsh

http://www.hardware.no/artikler/nye-macbook-pro-er-et-reparasjonsmareritt/110200

Chriistoffer

@mækkentåsh Skjønner ikke helt hva du vil ha frem? Det er sånn det kommer til å bli i fremtiden. Alt blir enda mindre, og da må komponenter også krympe som igjen betyr at det blir vanskeligere å gjøre endringer på den. Vet Admin har kommentert at nye MBP har samme SSD løsning som Air. Altså, man kan bytte SSD etterhvert, men at dette er ganske dyrt i forhold til vanlig disk.

Men skulle det skje noe med maskinen så har du jo alltid garantien samt reklamasjonsretten eller hva det heter for noe i Norge. Skulle du velge å kjøpe den fra USA, så kan du alltid velge å forsikre den til en pris av ca 500kr året.

lazor

Jeg har nå min 2. laptop etter min tid som stasjonær trofast døde ut. Jeg har til pr. dags dato ikke oppgradert noe som helst i mine 2 laptop`er. Selvfølgelig ser jeg pluss`et med å KAN gjøre det, men det er ikke noe must for min del! Det at det er ett "reparasjonsmareritt" blir jo strengt tatt ikke mitt problem da jeg kommer til å sende inn min mac om noe skulle skje den, eller ta det på forsikringen. Ser heller ikke pointe ditt mækkentåsh.

Chriistoffer, hvor er det jeg får forsikring til 500 året? har søkt litt rundt å lett etter forskjellige pc/mac forsikringer, finner forøvrig pent lite av det, det jeg finner lettest er å bestille innbo forsikring (nei, jeg har det ikke fra før). På IFF får jeg innbo til 100-ett eller annet i måneden. Problemet er da at de dekker kun inntil 15 000 i verdi, og etter som min mac kommer til å koste rundt 16-17 000 i usa, eller 22-24 000 i Norge så er det ikke noe god deal! Om jeg finner en god forsikring så ser jeg på AppleCare som litt "smør på flesk" om du skjønner.

Chriistoffer

Du må ha andre forsikringer i selskapet. Men storebrand vet jeg tilbyr verdiforsikring opp til 20k.

Gjedda

http://www.treehugger.com/gadgets/verdict-macbook-pro-retina-display-really-sucks.html

lazor

@gjedda
Old news, litt lengere opp ser du en annen som har postet en lik link. Flax jeg ikke lever med mottoet; If you can't open it, you don't own it". Som sakt så er det ikke mitt problem om noe skulle gå galt med den og må skru den opp for å fixe, det forblir Apple sitt. For de som liker å skru å fikle med med insiden av eple produkter får styre unna denne da. Lattlig at det skal bli så mye oppstyr rundt dette med at det er en "mareritt å reparere". Den er ikke bygd for å skru opp, den er bygd for nytelse å underholdning, å underholdningen finner jeg på UTSIDEN av skallet, ikke inni!

Gjedda

Jeg synes det er skandale at Macintosh presterer å lage noe som ikke kan oppgraderes og som i tillegg ser ut til å bli mer utsatt for reparasjoner. Det betyr at man må kjøpe nytt tidligere enn man ellers ville ha gjort. M. gjør det kanskje fordi det på sikt vil øke inntjeningen pga tidligere utskiftning. Ram og harddisk kunne man jo kjøpe utenom M. og der går markedsandeler fløyten.
På en annen side er det mange som liker Mac´er fordi de var bra skrudd sammen , holdbare og robuste. Når varemerket gradvis forsvinner og macene blir bruk- og kastvare , kan det hende vinninga går opp i spinninga for selskapet.

Chriistoffer

@Gjedda, har du satt deg inn i hvorfor Apple har valgt å gjøre det sånn? Eneste du ikke kan bytte nå som var mulig før er jo rammen. Og med tanke på at vi nå får 8 og ikke 4 som før burde du vite behovet ditt. Skulle du trenge 16 så velger du dette selv. Ja, det koster mer, men det må du leve med. SSD vil det nok komme muligheter for å oppgradere senere. Air har jo fått det til, og etter hva jeg vet kjører MBP samme oppsett.

Men grunnen for at Apple må gjøre det her, vil jeg tro(Min mening kverulantfjotter) er for at maskinen skulle bli så tynn som overhodet mulig må ting innvendig bli mindre og tynnere så klart. Dette sier seg så klart selv, men skal du feks dytte inn en SSD du kan kjøpe i butikken, vil du se at denne tar mye mer plass en evt den SSD som sitter i maskinen nå. Og for at vi som kunder skal få samme opplevelse som før, en tynnere maskin, men kunne ha like mye batteri levetid må ting gjøres.

Legger ved to bilder så dere kan se forskjellene på en ny og gammel MBP innvendig. Så vil jeg tro at dere fort skjønner hvorfor ting er gjort sånn som de er.

Gammel:
[url">http://usingapple.com/wp-content/uploads/2010/04/inside15mbp.jpg
Ny:
[url">http://cdn.digisecrets.com/wp-content/uploads/2012/06/MacBook-Pro-with-Retina-Display-Teardown.jpeg

Når du ser her vil du se at så fort dem har fjernet superdrive og HDD er mye plass spart. Og ved å bruke liten plass for ram og SSD vil de kunne bruke mer plass på batteri. Og bare for å ha sagt det. Det er IKKE bare Apple som velger å gi kunden mindre oppgraderings muligheter.

Bumblebees bilde

Bumblebee

Dette er bare latterlig. Tror nok jeg beholder min 2010 MBPro som fortsatt kan oppgraderes av meg selv.

appeltje

jeg liker ikke denne utviklingen jeg heller. Apple tvinger oss mer eller mindre til til å makse ram og harddisk når man bestiller. Har ingen valg muligheter lenger. Og hva med alle portene som er borte. Jeg bruker faktisk Netverkkabel daglig. Jeg trenger firewire. Thunderbolt hub'ene er rå-dyre. Det at den har blitt mer kompakt gjør den sikkert enda varmere ved tunge jobber. Dette er ikke noen pro-maskin! Dette er en macbook air på steroider.

Jons bilde

Jon

Det er vel prisen man må betale for å få en custom designet maskin, hvor alle delene er designet til maskinen og ikke "stock".

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai