Mac OS X vesentlig sikrere enn Windows

Mac OS X er vesentlig sikrere enn Windows, det påstår ihvertfall UNIX og sikkerhetseksperten Con Zymaris som i mer enn femten år har arbeidet med UNIX, åpen kildekode og sikkerhet. Zymaris hevder at de siste dagers artikler i diverse medier, som påstår at Mac OS X nå er usikkert, kun er såkalt FUD (Fear Uncertanty & Doubt) og mediehype. Frykten som har blitt skapt rundt Mac OS X er helt ubegrunnet.

Zymaris sier at Macer med Mac OS X ikke bare er vesentlig sikrere enn Windows, men han mener at Macere som ikke kjører noen spesielle nettverkstjeneser verken behøver firewall eller virusprogramvare. Derimot er Windows automatisk åpent for en rekke gapende sikkerhetshuller som fører til spyware, virus og andre problemer. Zymaris sier åpentlyst at Windows design er så dårlig at virus vil spres mye lettere enn på Mac OS X og Windows er utsatt for disse sikkerhetsfeilene umiddelbart etter man starter Windows. Dette er også den store grunnen til at Mac OS X, og andre varianter av UNIX, ikke har noen virus per i dag.

Alle operativsystmer, som Mac OS X, Windows og Linux, kan få virus - men på Windows-platformen skjer det vesentlig lettere enn på andre platformen. Grunnen er enkel, Windows er dårlig designet og får de absolutt fleste virus og spyware gjennom det dårlig designet og sikkerhetshullene som følger. Slik er det ikke på Mac OS X, som er bygd rundt en UNIX variant hvor sikkerhet er i fokus hevder Zymaris. Han avskriver ikke at virus en gang i framtiden vil smitte Mac OS X, men skaden vil vœre vesentlig mer begrenset enn på Windows. Mac OS X brukerrettigheter gjøre det vanskelig å gjøre større skade.

En rekke sikkerhetseksperter hevder også at myten omkring Mac og Linux's lavere markedsandel fører til mindre virus og spyware er direkte feil. Grunnen til at det finnes fœrre problemer på disse platformene er ikke den lave markedsandelen, men heller den økte fokusen på sikkerhet på design nivået i OSet. Windows og Microsoft har gjennom tidene så langt ikke fokusert på dette i det hele tatt, og når de gjør det har det blitt gjort på en slik måte at det forstyrrer brukerene slik at de til slutt ignorerer de advarslene Windows kommer med konstant.

Som et eksempel på at markedsandeler ikke har noe med sikkerhet å gjøre pekes det ofte på webserver programvaren Apache og OSet Linux. Linux og Apache-kombinasjonen har i dag mer enn 65% av markedet for webservere, med Microsofts IIS og Windows på en andreplass med rundt 20% av markedet. Skulle man fulgt analogien om at sikkerhet og markedsandeler skulle ha en sammenheng, bør man ha sett en rekke virus, malware og annet som retter seg direkte mot Apache og Linux. Faktaene er åpenlyst motsatt, det er Microsofts IIS og Windows som sliter med problemene - og det er ikke uten grunn at 65% av verdens webservere kjører en variant av Linux/Unix og webserveren Apache.

Kilde: DaringFireball. IT Wire, Netcraft

Tags:

St Anders

Bra at dette kommer fram, liker ikke folk som går og sier: Nå er Mac OS X mindre sikkert en windows xp, og tror det kan alt. Alle jeg kjenner har jeg forklart at mac er mer sikkert og stabilt så det er greit, men når en ser folk i diskusjon på nettet... der er det mange som argumenterer på ting de ikke kan.

Nit-Rams bilde

Nit-Ram

Prøv å si det til forum brukerene på ITavisen! En del kunnskapsløse idioter der inne som burde ha vært sperret inne...

"Innovation is what distinguishes between a leader and a follower" - Steve Jobs
Silisiumdalen!
What the deuce!!??
Mac News: http://macblog.moo.no

GummiTZ

Word! Mangel på kunnskap ser ut til å være roten til IT-rassisme og andre former for rassisme også... ;)

lars66

Ikke bare synsere på IT-avisen.no som gjør det - våre største undervisningsinstitusjoner sprer også sin kunnskap om ting de ikke skjønner....

http://www.usit.uio.no/it/stud/sikring.html

lars66

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai