Europeiske forbrukerombud sammen mot iTunes Store

Apple har fått mye kritikk for sine avtalevilkår og DRMen som musikken i iTunes Store selges med. I fjor sommer slo det norske forbrukerombudet fast at fast at iTunes’ avtalevilkår og kopibeskyttelse (DRM) er urimelige etter markedsføringsloven. Høsten 2006 møtte de nor­diske for­bruker­om­budene den ameri­kanske iTunes-ledel­sen for å drøfte den norske klage­saken mot sel­skapets kon­trakter ved kjøp av musikk on­line. Da var iTunes ikke villige til å endre på DRMen som låser musikk kjøpt på iTunes Store til Apples egen iPod-spiller.

itunes

Støtte fra Europa
I følge Dagbladet får de nordiske forbrukerombudene nå støtte fra tyske Verbraucherzentrale Bundesverband og det franske UFC Que Choisir i sitt krav om at iTunes skal fjerne produktlåsingen mellom iTunes-musikk og iPod

Det har en enormt stor betydning, vi snakker om over 100 millioner mennesker, som gir oss en mye større gjennomslagskraft enn når det bare var de skandinaviske landene som sto bak, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til TV 2.

iTunes har tidligere truet med å trekke seg fra det norske markedet. Det spørs om de er like lystne på å miste det tyske og franske markedet...

Mr_MacBookPro17

ENDELIG!!!! pokkers iTunes! håper de blir knust sønder og sammen! det fortjener de! Lover skal følges uansett hvor stor man er på markedet!

I´m Riding a MacBookPro 17" 2,16 GHZ, 2GB RAM, 100 GB HDD 7200RPM + 300GB 7200rpm iomega + Office prof + Final Cut Studio 5.1 + Apple care + Iwork 06 i mellomtiden synger en Nano 4GB i mine ører...

whildonen

Jeg er noe ambivalent i forhold til dette. Når det gjelder det med at de kan forandre avtalevilkårene med tilbakevirkende kraft, så er jeg helt enig i at de må følge norsk lov - men jeg forstår egentlig ikke hvorfor de må åpne iTunes for andre spillere? Er det ikke en pakkeløsning på samme måte som Zune og den der Markedsplassen den skal bruke, da? Og kan iPoder bruke PlayForSure-butikker? iTunes er jo ikke et offentlig marked men en del av en pakke, hvor iPod er en annen del. Det er i alle fall slik jeg forstår det og at om man velger den pakka, så er det et fritt valg. Vil man ha noe annet, kjøper man noe annet.
Man må jo ikke nødvendigvis bruke iTunes, selv ikke på en Mac?
Så jeg forstår egentlig ikke på hvilken legal grunn forbrukerorganisasjonene står på her, men så er jeg jo ingen juridisk ekspert:)

Men når det gjelder det norske Forbrukerombudet, lurer jeg på hvor mye de står på for å motarbeide ekskluderende webbtjenester som rammer Macbrukere? Om vi kan nevne Norsk Tipping enda en gang, som et eksempel. Og ja, hvordan med musikksteder som ikke er fullt kompatible med Mac? Og så videre. Det synes som det er en viss inkonsekvens i dette.

dr. Zzz

Og ja, hvordan med musikksteder som ikke er fullt kompatible med Mac?

Dette blir litt tåpelig.

I den første saken handler det om at du skal la være å aktivt kode musikken din sånn at andre ikke kan spille den. Det betyr ikke at du MÅ bruke mp3 eller waw, det betyr at du ikke skal gjøre musikken UMULIG å spille på enheter som ikke er produsert av ditt eget selskap.

I det andre tilfellet handler det om at Norsk Tipping kan - hvis de vil - lage systemer som støtter mac. Men det gidder de ikke, fordi de mener de ikke kan tjene penger på det. That's kapitalism, my friend.

Apple MÅ ikke benytte seg av et mp3-format på musikken sin, de kan f.eks. finne opp et eget format som ingen mp3-spillere støtter. Men i det øyeblikket de NEKTER andre å lage musikkspillere som støtter dette nye musikkformatet, da gjør de noe galt.

Jeg har mac og ipod og liker det, men dersom Apple - slik de driver på idag når de aktivt misbruker sin posisjon i markedet - hadde vært like mektige som Microsoft hadde vi slitt bigtime.

fredarn

Liker ikke DRM, men husk også at musikken fort kan bli langt dyrere når de fjerner denne :(

Men for all del, FJERN DEN!

Når man kjøper noe skal man faen meg få bruke det hvordan man vil også!

***Bli med på Mac1's Løpekonkurranse***
http://mac1.no/forum/viewtopic.php?p=415161#415161

Cybbe

Det må naturligvis gjelde alle aktører i markedet, men at musikk fra iTunes kun kan spilles av på iPod, og at iPod ikke støtter musikk (DRM) kjøpt i andre butikker lukter svært mye av misbruk av markedsmakt.

Sammenlign det gjerne med bundling av programmer fra Microsoft med Windows, men i mer ekstrem grad, at den eneste tekstbehandleren som kan brukes er MS Word, og at den eneste chatteklienten som fungerer på Windows er MSN Messenger. Å kalle det en "pakkeløsning" gjør det ikke mer rett, verken juridisk eller fra noe økonomisk- eller forbrukerorientert perspektiv.

svars bilde

svar

Jeg liker iTunes, jeg kunne ikke tenkt meg å bruke noe annnet musikkprogramm, men jeg kjøper ikke musikk der, det kjøper jeg på cd i butikken.
Så denne saken anngår egentlig ikke meg.

segrov

...for det er beskyttet gjennom den såkalte MP3-loven. Og siden denne loven er et resultat av et direktiv i fra EU, har alle involverte land tilsvarende lover som beskytter DRM-opplegget fra overentusiastiske forbrukermyndigheter.

Det som er mest interesant med dagens pressemelding fra Forbrukermyndighetene, er at de faktisk innrømmer at de hadde en dårlig sak før Tyskland og Frankrike hang seg på. Men fortsatt ser jeg ikke hvordan de kan true med noe annet en å gi Apple dårlig PR.

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

macwerners bilde

macwerner

"ENDELIG!!!! pokkers iTunes! håper de blir knust sønder og sammen! det fortjener de! Lover skal følges uansett hvor stor man er på marked"

Det var da voldsomt... Det er jo ikke noen lov som sier at iTunes opererer ulovlig, i allefall ikke på noen måte rettskraftig. Det er jo derfor tingenes tilstand er som de er...

Og hvorfor skal iTunes "knuses sønder sammen" ?

Pust, du lever, Mr. MacBook Pro

= )

Mr_MacBookPro17

sier det fordi alt med apple er så ufattelig vanskelig. man jeg synes at det finnes andre spillere som er like greie som ipod så hvorfor må jeg være nødt til å kjøpe ipod for å kunne høre musikk via itunes. tull... dessuten er jeg enig i at det må være omvendt.

for det andre alle vet hvordan apple opptrer ovenfor garantier og slikt! det er jo uffatelig totalt RÆVA av dem! selv om loven sier klart ifra om hvordan reklamasjon og garranti skal være.

det de tenker på er å selge apple care slik at de kan tjene enda mer...

så det er på tide at de taes hardt ned på enkelte områder slik at de ikke kan bare lage og følge egne relger overalt...

det er jo tross alt gode grunner at enkelte forhandlere har sluttet å selge f.eks iPod

jeg puster fint og godt...

I´m Riding a MacBookPro 17" 2,16 GHZ, 2GB RAM, 100 GB HDD 7200RPM + 300GB 7200rpm iomega + Office prof + Final Cut Studio 5.1 + Apple care + Iwork 06 i mellomtiden synger en Nano 4GB i mine ører...

admins bilde

admin

MrMacBook Pro..

Hvorfor må du være nødt til å bruke Windows, Internet Explorer og Windows Media Player for å kjøpe musikk til din Creative MP3-spiller?Hvorfor kan du ikke se noe som helst av Windows Media innhold med DRM på annet enn Windows-baserte PCer? Er dette hakket bedre enn Apple?

Som Segrov sier har forbukerombudet en svært tynn sak når det gjelder DRM og derfor har forbrukerombudet sett det som en stor seier at Tyskland og Frankrike også misliker DRM. Poenget er bare at man burde gå etter DRM som prinsipp og ikke etter den aktøren som faktisk har den mest fleksible DRMen i markedet med tanke på platformuavhengighet.

DRM som prinsipp er jeg enig i er en uting, men det må først plateselskapene skjønne før man eventuelt kan ta Apple/MS for DRM-misbruk. Verken Apple eller MS har lov til å selge musikken i dag uten DRM. Da må alle deres avtaler reforhandes med plateselskapene. Hadde forbrukerombudet virkelig ville tjene den norske forbrukers interesser hadde de gått etter DRM som prinsipp og heller gått etter enkelt leverandører i etterkant av et mulig DRM-forbud. Dette er dessverre noe som må tas på EU plan og derfor er det hyggelig at både frankrike å tyskland er med i diskusjonene, men igjen bør diskusjonene dreie seg om DRM som prinsipp og ikke Apple, MS eller noen andre leverandører spesifikt.

Snarf

Apple kjem aldri til å bøye seg her. Folk gløymer at heile vitsen med iTunes Store er Å GJERE IPOD MEIR ATRAKTIV!!!!

Dersom iTunes kjøp IKKJE fordrar at du brukar iPod så sitt apple igjenn med ein butikk som dei tjenar svært lite på samanlikna med andre meir interessante "ventures".

Dersom plateselskapa tar ca 70% av prisen per song så seier det seg sjølv at du skal selga MASSE musikk før det gir peng i kassen verdt alt bryet.

Å kreve at iTunes Store skal selge filar kompatible med alle spelarar blir som å kreve at Sony sine SCEE utgivelsar skal fungere på ein XBOX, eller at Nintendo sine DS spel skal funke på N-GAGE.

Du sleger innhold billig for å gjere hardwaren meir attraktiv. Er berre bullshit at ein då skal freista å TVINGA innhaldsleverandøren til å opne opp varen sin.

iTunes er det einaste brukande lovlige alternativet for meg å få tak i musikk til macen min, forutan å reise i ein time for å kjøpe cd platene.
Om forbrukarombudet klarar å pushe Apple til å kutte ut det bittesmå markedet sm Norge er, så skal eg personlig oppsøke vedkommande ansvarlig og gjere ting eg ikkje vil nevne i detalj. Det er VERDT dei 2 åra i fengsel... Grrr..

Heime: MacBook(1.8Ghz-1GB)/MBOX2/Cort Bass/Les Paul Black Beauty Reissue
Jobb: - www.rabalderstudio.com -

MacTitan

På meg virker det som om Microsoft har drevet endel lobbyvirkosmhet her...

Fakta (så vidt meg bekjent...):

* Man har programvare for å benytte iTunes Store i både Mac OS X og Windows.
* iPod kan spille en rekke formater som ikke benytter DRM.
* Det finnes tre hovedtyper spillere - de som er "låst" mot iTunes, de som er "låst" mot Windows MediaPlayer eller et annet Windows-program, og spillere som dukker opp som en harddisk, og tillater lasting av musikk manuelt. Alle tre typene kan brukes på en Windows-PC, mens bare type 1 og 3 kan brukes i Mac OS X.
* Apples DRM er mer forbrukervennlig enn de andre variantene.

Hvorfor er det KUN Apple/iTunes som er i Forbrukerombudenes søkelys? Hvorfor ikke de ulike aktørene på "Microsoft-laget"? Svever Forbrukerombudet i den villfarelsen at fordi "de andre" består av en rekke ulike leverandører, så er de en del av et slags idealistisk, liberalt, bofellesskap? Apple på sin side har et knusende monopol? Enten består disse ombudene av uopplyste idioter, eller av kjøpte og betalte, uopplyste idioter.

Skal de pirke på iTunes, bør de sannelig pirke på alle de Windows-sentrerte musikkbutikkene også.

sungame

Som flere her har påpekt, er det slett ikke bare Apple/iTunes Store som oppfører seg horribelt her. De fleste store aktørene på markedet - både når det gjelder MP3-spillere og salg av digital musikk over nettet - behandler kundene sine særdeles dårlig.

Det at flere oppfører seg like dårlig, betyr imidlertid ikke at Apple skal slippe unna. Som barneskolelæreren min alltid sa "Det vakke bare meg, det holder ikke i retten".

Forbrukerombudene måtte starte et sted, og da synes jeg det er ganske naturlig å starte med den desidert største aktøren innen nettbasert salg av musikk.

- livet er en lang rappell

segrov

Forbrukerombudet sier at Apple har en monopolsituasjon.

Det da i praksis betyr at Apple vant formatkrigen, og knuste Microsofts Play-For-Surt :) Og det i en hederlig konkuranse:)

Øyvind Segrov – official hero of mr. Tom Sommerseth

admins bilde

admin

Det er vel ikke snakk om at Apple skal slippe unna, det er snakk om at alle parter skal behandles likt. Det kan man kun gjøre ved å gå etter DRM som et prinsipp eller å gå etter alle aktørene samlet. Går man etter kun Apple, blir det som at politiet kun skulle gå etter en av NOKAS ranerene mens alle andre som var med fikk gå fri.

Det er absolutt ikke naturlig å gå etter Apple som aktør. Apple kan ikke gjøre noe som helst fra eller til med DRMen grunnet sine kontrakter, det er først og fremst plateselskapene som må endre praksis og slutte å kreve bruk av DRM. Hvis forbrukerombudet vinner fram hos plateselskapene og Apple/MS fortsetter bruken av DRM - vil det selvsagt da være naturlig å gå etter selskaper som fortsatt selger musikk med DRM.

Saken vitner i mine øyne om utstrakt lobbyvirksomhet fra Apple sine konkurrenter og om et forbrukerombud som faktisk ikke arbeider for å ivareta forbrukerens interesser.

Cybbe

At man har et forbrukerombud som ikke jobber for å ivareta forbrukernes interesse er en direkte tåpelig påstand. Når det gjelder Apples DRM så er den låst til Apples egen musikkspiller. Apples betydningsfulle markedsposisjon og -makt både for musikkspillere og for kjøp av elektronisk musikk utnyttes til egen fordel. Hvorvidt andre også har låste formater burde være irrelevant for hvorvidt Apples praksis er rett eller gal. Å gå etter markedsleder er ingen dum strategi, og vinner man frem der vil det være naturlig og ikke minst lettere å forfølge andre aktører.

Det er i forbrukernes interesse at musikken man kjøper kan spilles av på den musikkspilleren man ønsker. Det kan man ikke med musikk kjøpt fra iTunes. Forbrukerombudet jobber for å endre denne praksisen.

kolbys bilde

kolby

Verden er full av produkter som er låst til andre produkter, men likevel skal man plutselig bruke penger og midler på dette fordi det er digitalt og i prinsippet mulig å gjøre alt tilgjengelig for alt. Heldigvis har politiet skjønt å bruke midlene sine bedre enn dette, og vurderer å heller jakte på ungdom som hører på musikk og ser filmer istedenfor...nei vent nå litt...

whildonen

"I det andre tilfellet handler det om at Norsk Tipping kan - hvis de vil - lage systemer som støtter mac. Men det gidder de ikke, fordi de mener de ikke kan tjene penger på det. That's kapitalism, my friend."

Vel, virker ikke som Norsk Tipping er enig i det der. Dette er et utdrag fra en mail jeg fikk fra dem:

"Norsk Tipping vedkjenner at det påhviler oss som en stor, seriøs og offentlig aktør, et visst ansvar for å tilby plattformuavhengige løsninger. "

Så helt rå kapitalisme står de ikke for, etter eget utsagn:)

Men til saken, så er jeg enig med de som mener at DRM i seg selv er en uting, men det virker ikke helt overbevisende på meg å bare gå etter Apple. Jeg synes også at saken de har, virker lovlig tynn. Jeg kan ikke se annet enn at slike koblede løsninger finnes overalt og at det kan bli vanskelig å hevde at akkurat Apples er illegalt. Da må de først etablere Apple som monopol som et faktum. Hvor stor del av dette markedet har egentlig Apple i Norge? I Europa? Det ligger på rundt 70 % i USA har jeg forstått, men er andelen så stor her? Og hvis de mener at saken mot Apple bare er et første skritt mot DRM i det hele tatt, burde ikke det komme klarere fram?

Jeg mener at det ble nevnt helt i begynnelsen, men det virker å ha forsvunnet, men det kan jo hende det er på grunn av medias vinkling.

TopDog

Dette her er egentlig veldig enkelt.

Apple/iTS er den største aktøren. Klarer Forbrukerombudet å få en presedens mot den største aktøren, blir det mye lettere å håndheve dette mot alle de andre som også bryter loven (Microsoft, Prefueled, CDON, osv osv...).

Dette er en helt normal taktikk, gå mot den største fienden, vinner du, er slagene mot de mindre så utrolig mye lettere.

Og du utkjemper ikke et slag på flere fronter samtidig, det har vi lært av Napoleon.

Forbrukerombudet har hele tiden vært veldig klare på dette, men desverre så bryr ikke de store mediehusene (VG, Dagbladet, IT-avisen osv...) seg så mye om å videreformidle dette, men forenkler det slik at man får slike banale diskusjoner som vi har her nå.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai