Mozy - en smart backupløsning til Mac

Mozy for MacMed Mac OS X Leopard introduserte Apple Time Machine, et smart og automatisk backupsystem som automatisk tar backup. Time Machine er en flott funksjon, men uten muligheter for "off-site" backup er det ikke et alternativ for mange. Et nytt online backupsystem med navn Mozy kan være løsningen for de som leter etter litt tryggere backup.

Selv om du tar backup med Time Machine til en ekstern harddisk, er dine verdifulle data vekk hvis du får innbrudd, brann eller andre omstendigheter som ødelegger både ekstern disk og maskin. Den eneste måten du kan unngå dette på er såkalt "off-site" backup. Begrepet off-site er ikke ukjent i bedrifter med mye viktig data. Innholdet på Mac1s servere tas det f.eks. daglig backup av, hvor en kopi lagres internt og en annen kopi sendes kryptert over internett til en backupserver i utlandet. På den måten kan man sikre seg i tilfelle brann, innbrudd eller andre katastrofer som kan ødelegge viktig data.

Sikker online backup

Mozy er en online-backup tjeneste som lar deg ta backup av alt på din maskin og laste det opp til deres servere for sikker lagring. For kun $4.95 i måneden har du ubegrenset lagringskapasitet og du kan med andre ord ta sikker backup av hele din datamaskin, alle dine bilder, all din musikk og film til denne tjenesten. Tjenesten bruker 128bits SSL-kryptert tilkobling og dataene du laster opp kan krypteres med en 448-bits Blowfish kryptering slik at du kan være trygg på at dine personlige data holdes personlig.

For å gjøre dette mulig også for Mac-brukere har Mozy nå akkurat sluppet en Mac-klient til sin tjeneste. Denne klienten har en rekke forhåndsdefinerte maler for hva som skal backes opp, du kan f.eks. ta backup av ditt iTunes eller iPhoto-bibliotek, din adressebok, dine dokumenter eller du kan lage dine egne maler.

Programmet er gratis og kan lastes ned hos Mozy og selskapet tilbyr også en gratis 2GB backupløsning slik at du får testet løsningen før du bestiller.

Via TUAW

kajac2

Det siste i verden jeg gjør er å ta backup av mine personlige filer inn på en online server.

ole r

Her vil jeg si at CrashPlan er et bedre alternativ. Du har muligheten til å ta back-up til deres servere, men den store forskjellen er at du selv kan ta back-up til en annen maskin du eier eller en venns maskin, og det er kun den som tar back-up som trenger å betale for programmet. Klienten på mottakermaskinen er gratis. Det kan selvfølgelig også tas back-up begge veier hvis en venn vil ha back-up hos deg. Filene dine blir også kryptert slik at det er kun du som kan lese dem. Programmet finnes til Mac OSX, Windows og Linux og alle kan ta back-up seg i mellom. Har brukt det en stund selv og det har vært litt problemer med filer med norske bokstaver i filnavnet, men jeg har vært i kontakt med dem og de sier at en ny versjon som skal komme i løpet av denne uka, fikser det problemet.

Ole R

csharp

"Tjenesten bruker 128bits SSL-kryptert tilkobling og dataene du laster opp kan krypteres med en 448-bits Blowfish kryptering slik at du kan være trygg på at dine personlige data holdes personlig"

theC

Bruker selv Mozy, og etter den siste oppdateringen så fungerer programmet knirkefritt. Anbefales.

Wackhys bilde

Wackhy

"Det siste i verden jeg gjør er å ta backup av mine personlige filer inn på en online server."
Du er så positiv til alt mulig.

deshengs bilde

desheng

Nokon som har erfaring med hastigheit på denne tjenesten? Ligger serveren i USA?

Hemo

Serveren er i USA, ja.
Eg har ikkje testa overføringsfarta spesielt, men opplev ikkje at ting går treigt, nei. Ein ing å merka seg, er at de kan gå ein del timar frå du ber om restore, til filene er tilgjengeleg for nedlasting (gratis). Ein relativt liten pris å betala, om viktige filer er borte vekke?

cedergren

Jeg opplevde en total kræsj i oktober 07. To lokale disker sviktet og jeg mått bruke min off-site Mozy backup. Da begynnte problemene.
1 - tidsbegrensning på restore - rekker å få tilbake ca 1 gb før du blir kuttet og må starte på nytt.
2 - DVD backup er KUN tilgjengelige til USA kunder. Jeg brukte en USA adresse og fikk omsider DVDer - de hadde helt feil versjon av mine filer. Brukte ca 48 timer med arbeid for å gjenoppbygge mappe/fil struktur.
3 - MOZY svarte ikke på mail - bare en sjelden gang. Tror jeg hadde nesten 100 mail frem og tilbake.
4 - Incremental backup gjorde at store deler av mine filer ble slettet fra serveren før jeg fikk gjenopprettet.
5 - Endte med å betale MANGE tusen for å gjenopprette den ødelagte disken.

MOZY fungerer fint helt til du trenger dem. For øvrig helt elendig overføringshastighet ved backup. De trakk automatisk penger fra mitt VISA kort forrige uke for ett års nytt abbonnement. Og sendte mail etterpå....

Arild Holtet

Det cedergren skriver var MEGET betenkelig.

Har man 2 stk. eksterne backupdisker kan man ordne seg enkelt. En er i huset/hjemmekontoret, og en hos en GOD venn eller familie. Setter maskinen på automatisk backup en eller fler ganger i gøgnet, får man begge eksterne hardiskene sikkret. Regner med at alle har en eller fler de kan stole på. Man kan og kjøre sin maskin fra de eksterne hardiskene. Burde da la seg gjøre med en så enkel og nærliggende løsning. En løsning som selvfølgelig ikke passer større firmaer. Men for privatpersoner og små private firmaer bør det la seg gjøre.

Arild.H

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai