Lynrask Mac Pro med SSD

SSD i Mac ProSSD er en forkortelse som har vært på manges lepper i i de siste årene, men på grunn av høy pris har denne teknologien vært utilgjengelig for de fleste. I 2009 har prisene derimot rast og Solid State Disker, eller flashdisker som mange også kaller dem, blitt tilgjengelig for flere. SSD har mange fordeler fremfor vanlige harddisker og den største fordelen er kanskje en vesentlig lavere søketid.

I denne guiden vil du se hvordan en SSD-disk gjorde en Mac Pro vesentlig raskere!

Introduksjon

Når jeg for et snaut år siden gikk til innkjøp av en Mac Pro var det med store forhåpninger om rask prosessering og snappy respons. Prosessorkraften er det ingenting å si på. Det som skuffet meg litt med denne maskinen var responstiden på så enkle ting som å starte opp et program. Maskinen jeg kjøpte var satt opp med standard 320GB harddisk, som jeg fortsatte å bruke som oppstartsdisk. Dette er en helt vanlig 7200rpm Western Digital disk som yter sånn skikkelig midt på treet. Litt research viste at nettopp denne disken var flaskehalsen når det gjaldt rask oppstart av program, samt oppstart av maskinen og innlogging. Et alternativ ville vært å kjøpt en ultrarask SCSI 15000rpm disk med tilhørende kontroller, men det hadde koste meg en venstrearm og to hjørnetenner. Og selv om denne kombinasjonen klarer å spytte ut store mengder data svært raskt, så har man fremdeles problemet med fragmentering og søketid.

Løsningen som nyelig dukket opp var da å skaffe en flash-basert harddisk, en SSD. Tipset plukket jeg opp hos www.diglloyd.com. SSD diskene har tilnærmet null søketid, noe som gjør fragmentering irrelevant. Nå skal det sies at det er store forskjeller på de forskjellige modellene. Det er ikke alle som leverer bra overføringshastighet, og det er også noen som på papiret er bra, men som kneler under realistisk belastning.

Resultatet

For å starte med det viktigste, hvordan ble resultatet. Jeg har ikke gjort noen stor vitenskapelig test, bare en enkel stoppeklokketest på noen vanlige operasjoner. Resultatene finner du i tabellen under. Sammenlikningen er mellom den gamle disken (WD 320GB) og den nye SSD disken (OCZ 120GB).

Oppgave : WD 320GB / OCZ 120GB

Oppstart til login vinduet vises : 38sek / 25sek
Fra login til skrivebordet er klart til bruk : 8sek / 3sek
Start Photoshop : 18sek / 5sek
Start Firefox : 4sek / 1sek
Start Safari : 2sek / 1sek
Start LightRoom : 15sek / 9sek
Start iTunes : 6sek / 2sek
Start Mail : 4sek / 1sek

Rent subjektivt er opplevelsen formidabel. Tidligere rakk jeg alltid å irritere meg et par sekunder når jeg skulle gjøre noe. Nå virker det som om alt skjer umiddelbart. De fleste programmer rekker bare å sprette ikonet sitt en gang i docken før det er ferdig.

Installering og oppsett

I min Mac Pro (2008 modell), så finnes det to sATA plugger på hovedkortet i tillegg til de 4 skuffene. Disse to pluggene er muligens ment å brukes med evt. sATA DVD spiller, men siden denne versjonen av MacPro har gamle IDE spillere, så er de ubrukt. Nyeste modell av MacPro skal visstnok ha sATA DVD spillere.

Disken jeg kjøpte var en OCZ Vertex 120GB disk. På papiret virker det som om denner er noe tregere enn den billigere OCZ Apex modellen, men det viser seg at Apex ikke håndterer overføring av mange småfiler særlig bra. ytelsen faller dramatisk. Vertex har en annen kontroller, og innebygget cache. Når du shopper etter SSD disker, så bruk google, det er store forskjeller på ytelse.

I tillegg måtte jeg ha en 50cm sATA kabel og en overgang fra Molex til sATA power kontakt. Litt borrelås eller dobbeltsidig tape kommer også godt med.

Plassering

Det enkleste er å plassere den nederst i DVD spillerskuffen. De færreste har vel to SuperDrive stasjoner vil jeg tro, så her er det plass. I tillegg er det allerede kablet for strømforyning her, og hvis du har nyeste MacPro, så er det også sATA plugg her. Siden disken er lett og ikke har noen bevegelige deler, er det ikke så veldig kritisk med å feste den med skruer. Jeg festet den til DVD skuffen med en stripe borrelås. Sørg for at den ikke kommer borti noe metall, da dette kan lage vibrasjonslyder.

20090606_111_canon_eos_5d

20090606_108_canon_eos_5d

Kabling

Har du 2009 modellen, så kan du droppe mesteparten av dette. Her er det allerede lagt opp til sATA, så man behøver bare å feste disken og koble til.

Det var en liten utfordring å få sATA kabelen fra disken og ned til hovedkortet. De forskjellige delene av MacPro kassa er separert fra hverandre ganske godt, og det er ikke lett å lure en kabel ned i mellom. Det er såvidt plass i en kabelkanal helt innerst i DVD brønnen, men det er litt fumlete å komme til. sATA kontakten på hovedkortet er gjemt litt bak ramma til kjøleviftene. Også her er det litt fumlete å komme til, men det hjelper å lette på en skrue slik at du kan bøye vifteramma litt ut. Alternativt kan du ta ut hele vifteramma, noe som er beskrevet i "MacPro_RAIDCard_Installation" fra Apple.

20090606_110_canon_eos_5d

Den grønne pila viser hvor du finner sATA pluggen på hovedkortet. Den er gjemt bak vifteramma på dette bildet.

20090606_115_canon_eos_5d

Overføring fra gammel systemdisk

Når systemet er startet opp, bør du starte diskverktøy og sjekke at den nye disken er synlig. Prøv formattere den. Det neste du bør gjøre er å ta full backup av den gamle systemdisken din til en ekstern disk. Deretter bør du sørge for at den gamle systemdisken din ikke er alt for full. Sannsynligvis går du ganske mye ned i størrelse på disken nå, så det er kun operativsystem og programmer som kan ligge på denne disken. Musikk, bilder, video og annet som tar stor plass bør du flytte over på en annen disk.

Selve kloningen gjør du med Diskverktøy. Dette tar ganske lang tid, så sett i gang prosessen og gjør noe annet. Når det er ferdig kan du gå inn i Systemvalg->Startdisk og velge den nye startdisken. Prøv en omstart og se om det fungerer bra. Når dette er gjort kan du gjøre hva du vil med den gamle disken, enten ta den ut eller slette den og bruke den til data.

Video

Du kan også se denne videoen i høyere oppløsning.

Skrevet av Kjell H Andersen / 2009
(http://speilbildet.no)

johnnygrandis

Godt innlegg, lærte ett triks eller to når det gjaldt diskverktøy også.

Johnny

quadra800s bilde

quadra800

Veldig interessant! Jeg regner med at man vil få de samme fordelene med SSD i andre macer også?
Du skal ha ros for veldig godt laget guide!

FT

Burde vel sette inn en slik disk i Laptopen, så slipper jeg helt bekymringen for snurrende deler

[url=http://bildr.no/view/427376]
dette så ikke bra ut mens jeg så filmen :S

joarek

God guide :)

fotojon

SSD har vel en begrensning av hvor mange ganger den kan skrives til, har det noen vesentlig betydning i real life?

kjellhar

fotojon:
Når det gjelder hvor mye man kan skrive til Flash, så er det neppe et praktisk problem. Vanligvis har flash i dag 1-5 millioner skrivesykluser. Det vil si at hver celle i flashen kan skrives til det nevnte antall ganger. I tillegg er alle flash ordnet slik at kontrolleren aldri skriver samme sted i flashen to ganger på rad. Når den skal skrive inn ny data, så finner den de ledige delene som har vært ubrukt lengst.

Hvis man, men den nevnte disken, skriver kontinuerlig nye data inn i den, så må man holde på et sted mellom 20 og 80 år før den begynner å feile. Det samme gjelder flash til kamera og liknende. Det er selvfølgelig statistiske tall, så en gitt disk kan feile mye før det, men det gjelder jo vanlige disker også.

Jeg jobber i halvlederbransjen til daglig (= lager integrerte kretser, bl.a med flash på), og har ganske god oversikt over dette. Det er virkelig ikke et praktisk problem.
Står litt om det her. Vet ikke hvor seriøs den siden er ellers, men det som står i den artikkelen stemmer ganske bra.

kjellhar

quadra800:
Hastighetsøkninen ble nevnt på MacBreak Weekly forleden også. Da gjaldt det en Macbook Pro. Dette er universelt. Fordelen med å sette den inn i MacPro er at det er plass til flere disker der. De fleste har jo behov før mer plass til bilder, video, musikk og slikt, og da er det kjekt med mer plass. Hvis du likevel bruker eksterne disker til dette, så skulle heg tro vil det funke i bærbare, Mac mini og iMac også. Sikkert på Windows og linux også.

RVLS

Jeg har ikke noe særlig peilig på det her.. Men på MacBooken min så har jeg oppstartstid på ett sekund på Firefox, iTunes, Mail og Safari. Og jeg har ikke noen SSD-disk... :S
Men det er mulig tiden fra oppstart til login-viduet er noe lengre på Macbooken min - har ikke testet....

kjellhar

FT:
Den videospilleren som er i artikkelen er flash basert og spiser CPU med øse. Hvis du følger linken til den med bedre oppløsning, så bruker den faktisk ganske mye mindre ressurser, og er bedre å se på.

csharp

Kan bekrefte opplysningene i første innlegg her - jeg har selv satt inn en 80 GB Intel SSD i min MacBook Pro (late 2008 modell) og opplevde også en vanvittig økning i ytelse!

I tillegg slapp jeg den konstante "susingen" fra harddisken (omtrent som en svak vifte) som Fujitsu-disken den ble levert med hadde. Denne hørte jeg bare sent på kvelden da det var helt stille i leiligheten, så var ikke veldig plagsom, men det er bedre nå i alle fall - heeelt stille :)

SSD anbefales virkelig, men som nevnt i første innlegg, det er mye dårlige disker som faktisk yter dårligere enn vanlige disker.

Akkurat nå vil jeg si at det mest fornuftige er de to nevnt i denne tråden, OCZ Vertex eller Intel SSD. Det finnes også andre typer som er SLC (single level cell), men disse er enten for dyre eller har for liten kapasitet til at de er å anbefale synes jeg.

Svirre

SSD-disk er et merkelig utrykk. "solid state drive disk"...

K.D.Gs bilde

K.D.G

Hei hvordan funker spill i forhold til en [SSD]?

Hei iriterer meg over WarCarft 3 ,,, vil montro om en SSD er min løsnig??

takk vis noe vett....:D

ggt667s bilde

ggt667

Spill? Spill er uansett å kaste bort tid, og det høres ut som at Warcraft 3 kaster bort tiden din effektivt.

nubbizs bilde

nubbiz

Sakelig.

Uansett, hva er makskapasiteten på en SSD?

pushits bilde

pushit

Har lekt med tanken på dette selv, må bare få litt penger. Takk for en glimrende artikkel :) SSD er veien til paradis!

perrii

Er det slik å forstå at det ikke fungerer med en adapterbrakett? Skulle tro at en kunne koble til nødvendige ledninger rett på de vanlige kontaktpunktene for harddisk på MacPro-en?

kjellhar

K.D.G:
Spill? Har ikke peiling. Hvis spillet leser masse små filer fra disk hele tiden, så ja.

nubbiz:
makskapasitet. Bare å se etter i nettbutikkene. vanligst er 256GB, men jeg tror du får dem oppi 512GB også. Stive priser riktignok.
Presisering: Vanligste maks størrelse er 256GB. Ellers ligger de fleste på 60-120GB

perrii:
Har ikke sett etter brakett da jeg ønsket å beholde alle 4 skuffene til store disker. Når det gjelder å koble til de vanlige kontaktpunkene, så er pluggene inne i de vanlige skuffene av feil kjønn for å koble kabel til. Enten må man finne en brakett som sørger for at den lille disken treffer perfekt, eller så må man finne noen spesialledninger. Det vil bli som om man skulle koble på en skjøteledning. Nå har jeg aldri sett etter om det finnes, men jeg tviler.

csharp

[quote="K.D.G"]Hei hvordan funker spill i forhold til en [SSD]?

Hei iriterer meg over WarCarft 3 ,,, vil montro om en SSD er min løsnig??

takk vis noe vett....:D

Har ikke prøvd spill selv, men de som gjør det sier at loading-tiden blir utrolig mye kortere når spillet ligger på en SSD disk. Det er jo en stor fordel spør du meg!

Hadde jeg drevet med spill på annet enn X360, hadde jeg definitivt lagt dem på SSD disk :)

simens bilde

simen

Viste ikke at de optiske drevene hadde IDE og ikke SATA. Men kult at det er to skjulte SATA'er på hovedkortet. Viste ikke dette :P Har denne maskinen selv, skal ikke se bort ifra at jeg legger til en SSD disk på den ja en gang i fremtiden.

Baddas

Hva med å raide to 2,5" SSD i en egnet 3,5" ramme:-)

devo

Selv overrasker det meg at det ikke blir kjøpt en disk som kan settes rett i drive-bayen... Det er vel fordi det ble kjøpt en 2,5" disk, men de finnes vel som 3,5"?

Føles bare veldig billig og halvt å bruke borrelås og tape for å feste systemdisken i en maskin til nermere 20 laken... Dessuten har jeg to SuperDrives.. :/

Ellers fin guide!

Fuol

Jeg har tenkt å bestille meg en macbook pro av den nye typen i dag, og burde jeg da gå for 256 SSD disk heller enn 500 gb disken som leveres som standard??? Koster tross alt 5000,- ekstra, men hvis det gir betydelig bedre ytelse så vurderer jeg det veldig... Hva ville dere valg?

kjellhar

devo:
Mulig det finnes 3.5" SSD, men jeg har ikke sett det ennå. Dessuten ønsket jeg å beholde de fire drive-bay ledige til store disker. Ønsker man bedre feste, så kjøp en 5-1/4->3.5 + 3.5->2.5 adapter, så burde det gå greit å skru fast.

Fuol:
Vanskelig å si. Jeg satt å funderte på det samme selv. Det som er kjipt med å bestille fra Apple er at du ikke vet hvilket merke du får. Som nevnt varierer ytelsen mye. Personlig ville jeg muligens bare bestille med orginaldisk, og så oppgradere selv i ettertid. Det blir antakelig ikke nevneverdig dyrere.

Fuol

Tror jeg ender med samme konklusjonen. Går for en 500 gb 7200 rpm, så får jeg heller gå til det skrittet å skifte til SSD senere... Oppgraderer jo til 3 ghz og 8 gb ram, så det blir jo allerede dyrt nok... :-S

SA

Glitrende guide!

Kashmars bilde

Kashmar

Så her om dagen at ps.no har 64GB ExpressCard 3/4-kort til bestilling. Ikke helt ytelsen til OCZ-disken i guiden, men det er en vei til SSD i MacBook Pro uten å ta lagrings-hit'en med å sette inn en SSD. Jeg skal skaffe en slik senere i sommer, så jeg kan legge ut stats.
(PS er forresten litt lobo.. ExpressCard-kortene ligger under Harddisker > 2,5" > SSD/Flash - De er fra Verbatim, som ligger nederst på siden.)

strangels bilde

strangel

Jeg er nok ikke så orientert angående SSD-teknologien. Jeg trodde at SSD var så og si ensbetydende med flashminne. Flashminne liker jo ikke å bli lest/skrevet til slik en normal harddisk har som arbeidsmåte. Trodde det var likedan på SSD.

Om noen kan forklare meg om det er slik eller ikke (i tilfelle ikke, gi meg en utfyllende forklaring slik at jeg kan lære) så er du/dere velkomnde til å kontakte meg på hotrodny(at)gmail.com

Gwogs bilde

Gwog

@Kashmar

Så at 16 og 32gb Verbatim Expresscard er inne på lager hos ps.no. (Nederst på siden)
http://www.ps.no/ArtLst.aspx?n=101000100310061002&ac=1853

Er det mulig å boote fra dette Expresskortet? Isåfall er det betraktelig mer aktuelt for min del.

clony3k

Jah, da har jeg etter lenge om og men klart og anskaffe meg ssd disk.

Jeg har lenge vært fristet av Intel's x-25 E 32Gb. Jeg bestilte 2stk som jeg hadde tenkt og kjøre i raid0, men Amentio klarte selvfølgelig og drite på draget med og bare sende 1stk til meg (huff amentio, dere skuffer meg på forsendelse og ventetid osv, 6 dager to det før den kom til Bergen)

Men jeg valgte no og swappe over den orginale OS Disken i min MacPro 08mod over på ssd disken, for og så heller seinere omgjøre den til raid0 når ssd disk nr2. kommer.

Da jeg restartet med den nye ssd disken, så trodde jeg ikke mine egne øyne! Så giret har macpro'en aldri vært!! Dette var virkelig NATT og DAG! Skjønner ikke hvorfor macpro'en ikke blir levert med ssd disk som stander os disk, er jo virkelig dette som er den store flaskehalsen med den såkaldte "ultimate" mac.

Med lesehastighet på 250MB/s og skrivehastighet på 200MB/s så slår den klart den orginale seagate 300gb disken som har lesehastighet på 75MB/s og skrivehastighet på 60MB/s (dette er oppgitte resultater på min macpro** via AJA system test)

Jeg lurer virkelig på hvordan systemet blir med 2stk Intel x-25 E i raid0 :D

Jeg anbefaler dere macpro brukerepå det sterkeste og oppgradere systemdisken med en ssd disk!!

Mvh Clony....

tenthumbs

@clony3k: hvordan monterte du den? jeg sitter og funderer på om adapterbrakketter vil fungere ok på disksledene i proen,slik at den kan kobles til når den dyttes inn men har en mistanke om at det vil bli krøll.

varmann

Bra guide!

Her er en type adapter for å plassere 2,5" SSD disker i de interne disksledene:

http://www.maxupgrades.com/istore/index.cfm?fuseaction=product.display&product_id=180

Det har kommet noen få 3,5" SSD varianter (OCZ Colossus) med intern raidkontroller, kapasitet på opp til 1TB og rask nok til å tyne SATA 2...men de koster blod.
http://www.slashgear.com/ocz-colossus-1tb-ssd-265mbs-super-drive-0846232/

Pgnja

Jeg har en mac pro 2,1 med en 6-pin molexutgang på hovedkortet. Trenger jeg bare en Molex til sATA kabel som jeg kobler til hovedkortet og en lengre sATA-kabel? Hvor bestilte du kablene fra?

kjellhar

Pgnja:
Jeg vet ikke hvordan hovedkortet ditt ser ut, men hvis Molex kontakten du snakker om koblet som vanlig strømforsyning til disk, så burde det være grei skuring med en Molex til sATA power kabel pluss en vanlig sATA datakabel, slik som jeg har gjort.

Kablene kjøpte jeg over disk i Oslo, Digital Impuls.

torban

Hei! Takk for en glitrende guide. Jeg har riktignok en Macbook (tidlig '09) som jeg ønsker å sette inn en SSD i. Jeg bare lurer på hvor stor forskjell det er i strømforbruket? Jeg mener å ha lest at det faktisk er litt høyere med SSD enn plate-basert disker, merkelig nok.
Samme har jeg lest om varmeutvikling. Kan dette virkelig stemme?

Videre lurer jeg på om det funker med et enkelt sata->usb kabinett for å skulle "gjenopprette" diskene? Det kommer til å ta pokkerns lang tid, men jeg ser ikke andre utveier som er mindre kompliserte..

slogmos bilde

slogmo

[quote="kjellhar"]Hvis man, men den nevnte disken, skriver kontinuerlig nye data inn i den, så må man holde på et sted mellom 20 og 80 år før den begynner å feile. Det samme gjelder flash til kamera og liknende.
Når det gjelder disken så aner jeg ikke, men f.eks CF-kort til kamera så kan antall lese/skrive-cycles variere fra 10.000 cycles til langt over 1.000.000 cycles.
Og prisen varierer gjerne deretter.
Bruker industrial grade CF-kort i noen av maskinene vi leverer. De kjører Win XP Embedded som OS, og vi bruker Industrial grade kort fordi de tåler mere lesing/skriving enn standardkortene man kjøper til kameraer.

kimmey2k3

Støtter SL trim?

Hobbes

Vil man få samme boost ved å sette en ssd i kabinett og kjøre eksternt på en imac via usb eller firewire?

foffster

Altså - nå er jeg litt lat, så jeg spør bare: Det er vel mulig å få installert en SSD-disk i en iMac fra senhøsten 2006? Intel duo, that is.

stiiigs bilde

stiiig

Ville bare si takk for denne artikkelen, den var til god hjelp! Har nå satt inn 80gb Intel gen 2 i min MacPro og WOW! Dette var definitivt verdt strevet og pengene. Det var ganske knot å få kablene på plass, så bestemte meg for å ta ut komponentene slik det sto om i den RAID brukermanualen - det funket veldig fint. Det var på langt nær så vanskelig som å få på plass kablene uten å ta det ut.

Speedboosten er vannvittig stor iforhold til f.eks å sette inn ny ram. Det er spesielt deilig at adobepakken starter raskt og ikke minst systemet er vannvittig snappy. Snap snap!

:)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai