Batteritiden i nye MacBook Pro like bra som Apple sier

Battery

Man skulle kanskje tro at Apple har lovet det uoppnåelige med batteritidene til de nye modellene av MacBook Pro. Men de første testene som dukker opp viser faktisk at maskinene leverer det Apple lover.

Da unibody-modellene av MacBook Pro ble lansert, var det mange som hisset seg opp over at det ikke lenger ville være mulig å skifte batteriet selv. Istedenfor må man nå betale rundt tusenlappen for å få byttet ut batteriet. Heldigvis har Apple svart dette med å gjøre maskinene tynnere, lettere og med veldig, veldig bra batteritid.

Battery

Tallet på batteritiden som forskjellige produsenter oppgir på produktene sine er noe man som regel skal ta med en klype salt. Så da Apple påstod at den nye 13-tommer MacBook Pro skulle kunne gi hele 7 timer med strøm fra batteriet, var de fleste heller skeptiske.

Nå viser derimot de første testene at Apple faktisk holder det de lover.

Nettsiden AnandTech har gjort en mindre test der de surfet rundt på nettet via WiFi for å teste batteritiden. De fikk drøye 8 timer ut av batteriet.

Over hos Cult of Mac kjørte de en litt nøyere test med Word, Photoshop, Firefox med 20 faner, Wordpress og iTunes samtidig. De fikk 6 timer og 20 minutter.

Dette er absolutt imponerende tall. Apple har også lagt ut en video som viser teknikken bak batteriene de siste modellene bruker.

I videoen kommer det fram at en av de viktigste faktorene for økt batterilevetid er det økte volumet til batteriet. Ved å fjerne muligheten til å skifte batteriet selv, har det blitt lettere å fokusere på å utnytte plassen mest mulig for å få best utbytte av batteriet.

quadra800s bilde

quadra800

Utrolig at ikke andre PC-produsenter har satt god batteritid som et hovedmål! Go Apple! (jeg switcher ikke fra mac uansett)

nubbizs bilde

nubbiz

Skjønner ikke hvorfor andre pcer henger slik etter på dette området?

Thumz92

Acer har jo akkurat hengt seg på. De har jo et batteri som de lover skal vare i 10 arbeidstimer

EsspeNs bilde

EsspeN

lol.. Henger etter??

En av mine ankepunkter for å IKKE kjøpe mac var dårlig batteri.
Er selv vant med 11 timer i min PC. (riktignok med 2 batterier, et lite + et stort)
Ene batteriet har 7 timer og maskina er over 2 år gammel og yter fremdeles 7 timer.

Andre ultraportable har 10+ timer på ett batteri.

Heller dere som ikke er oppdatert på pc fronten.

janroses bilde

janrose

[url=http://macenstein.com/default/archives/4600]Brukeren Michael forteller Dr. Macenstein at han ikke ble så veldig fornøyd da han oppdaget at Apple har tatt noen snarveier for å oppnå fordelaktige batterilevetider. I de nye 13" og 15" MBP har de byttet ut SATA 2 3,0 Gigabit tilkobling til diskene med SATA 1 1,5 Gigabit for spare strøm. Han hadde lagt ekstra penger på bordet for å få SSD og dermed raskere aksess, men endte altså opp med faktisk nedgradering og leverte derfor maskinen tilbake til Apple. For de interesserte har 17" MBP og den 'gamle' hvite MB-en fortsatt SATA 2 3,0 Gigabit i behold.

Bri

Jeg måtte teste batteritiden på en HP-laptop på jobben, for brukeren var svært misfornøyd og trodde det var noe galt med maskinen. Batteriet var nytt i oktober, og maskinen holdt nesten to timer når jeg ikke jobbet på den. Skjermsparer og dvale var slått av. Snakket med andre som mente at jeg kunne nerme meg oppgitt batterilevetid hvis jeg slo av trådløst, blåtann og skrudde ned lysstyrken på skjermen. :)

robertMACs bilde

robertMAC

Til Espen
Jeg tok aldri med meg laderen til skolen og macbooken min overlevde hele dagen uten strømbrudd, derimot de andre i klassen som hadde alt fra hp til acer hadde laderen helt fra første time til siste time ;)

EsspeNs bilde

EsspeN

[quote="robertMAC"]Til Espen
Jeg tok aldri med meg laderen til skolen og macbooken min overlevde hele dagen uten strømbrudd, derimot de andre i klassen som hadde alt fra hp til acer hadde laderen helt fra første time til siste time ;)

Ja det er slik det skal være.
Skjønner ikke at folk gidder å kjøpe pcer med dårlig batteri, men skjønner jo fristelsen er stor når man får en pc til 5000kr som har samme specs som en til 15 000 kr.
Selv har jeg aldri hatt en laptop under 15 000 (macen blir min første) så jeg er vant med god batteri tid.

RolfA

EsspeN: Hvilke ultraportabel PC bruker du?

Jeg bruker også en enkel og lett kvalitets PC med dobbelt batteri(dvd erstattet med batteri) hvor levetiden skulle være helt fantastisk - men mitt inntrykk er at jeg har omtrent like god batterilevetid på min hvite Macbook 2007 versjon.

EsspeNs bilde

EsspeN

[quote="RolfA"]EsspeN: Hvilke ultraportabel PC bruker du?

Jeg bruker også en enkel og lett kvalitets PC med dobbelt batteri(dvd erstattet med batteri) hvor levetiden skulle være helt fantastisk - men mitt inntrykk er at jeg har omtrent like god batterilevetid på min hvite Macbook 2007 versjon.

Det er en ASUS u1F jeg sitter på nå. Første PC med LED bakgrunnsskjerm. Fikk den i 2007. Ene batteriet har 7timer, andre har 4.5timer.

Kjøper man LENOVO sine beist nå 12" og 13" så får man opptil 10 timer batteri.
VUrderte også en Fujitsu Simens før jeg tenkte jeg skulle teste mac.

Men nå har jeg kjøpt mac så skal teste det.
Har kjørt Hardware Monitor Control for å tyne mest mulig batteri.

Ikke misforstå: Det er imponerende at Apple har så bra batteri i sine nye, men det blir for dumt å drive å kommentere slike "skjønner ikke hva pc bla bla bla" når de som kommenterer ikke har peiling i det hele tatt.

De fleste pcer med lang batteri er jo som regel ULV maskiner også. Det er jo ikke apple sin macbook pro. Men jeg skal prøve å finne software slik at cpu bruker mindre strøm :)

noilivaps bilde

noilivap

apple propaganda...

Anders

Min er ihvertfall veldig bra... Har ikke fått målt og kalibrert batteriet enda. Så dette blir nok bra..

effortlesss bilde

effortless

Apple sitt batteri er med andre ord ikke på toppen av sitt felt. Langt i fra. Det er et feilsteg at man ikke kan bytte ut batteri selv.

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Hvis du heller vil ha et batteri som stikker ut bak maskinen, ser forferdelig ut og ødelegger alt som heter design - be my guest, men jeg er veldig fornøyd med god batterilevetid. Jeg bryr meg strengt tatt ikke om jeg ikke kan bytte ut batteriet på MacBooken, har veldig sjeldent hatt behov for det.
Når jeg flyr har jeg som oftest tilgang til strøm mens jeg venter, pga lounge-tilgang hos SAS, på flyet behøver jeg strengt tatt ikke maskinen, men på intercontinental flights, f.eks. til USA, har vi flydd Economy Extra og Business, og da har vi hatt strømuttak.

Eneste gangen jeg kanskje kunne hatt behov for å bytte batteri er når jeg kjører bil, hvis vi skal ha en lang biltur, men da har man jo iPod hvor man kan se video når Macen er tom for batteri. :)

pianoman

Om det er et feilsteg veit jeg ikke. Om det koster skjorta og vesten for en service der noen teknikere skifter batteriet, så ja. Jevnt over så tror jeg at dette er et skritt i Riktig retning.

Dere snakker om 10 timer+, dere Acer-ultra-EEE-whatever folk. Kan en slik liten fille-maskin måle seg med kraften i en MB/MBP? Nei. Det er jo seriøse hestekrefter i sving i disse macene! Ergo, det trenges kraft. Og når apple greier å få 6-8 timer på en enkelt ladning, så er det bra vil jeg tro.

En test jeg gjerne skulle ha sett var et av disse nye apple batteriene i en liten EEE, eller noe i den duren! Noen som har lyst og teste og rapportere her på mac1.no? Da først kan vi starte diskusjonen om hvorvidt apple sine batteri er bra eller ikke.

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

Enig. Det blir feil å sammenligne en kraftig 15" laptop med en 12" underklokket laptop som yter en tredjedel av MacBook Proen, eller hakket verre - sammenligne med en ultraportal maskin med Atom!

nubbizs bilde

nubbiz

Nå har jeg hatt utallige pcer gjennom tiden, og må si ingen har holdt over 4 timer.
Ser folk snakker om 11 timer også videre. Tror det ikke før jeg ser det.

effortlesss bilde

effortless

Skaff deg Asus UX30. 12 timer batteri i en 13,3" - altså ikke minibærbar.

edo

Hvis batteriet faktisk holder fem år ved normalt bruk (200 sykluser i året), er det jo nesten uvesentlig om man ikke kan bytte selv. De fleste brukerne skaffer seg vel nye maskiner etter 4-5 år og de som ikke gjør det kan bytte batteri gjennom Apple's utskiftningsprogram. De som det er kjipt for er vel de som faktisk har med seg 2-3 ekstra batterier når de er på farten og lenge uten stikkontakt. Jeg tviler på at de er mange.

EsspeNs bilde

EsspeN

Nå har jeg installert osx på macbooken jeg henta i dag.

Satt i gang en film fra Hardisk..

Haha.. dette er hva jeg kaller elendig batteritid

Er maskinen min defekt?

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

har du wifi på? maks ly og masse programmer? det drar mye det.

men kør ut noen ladinge rog se om den kommer seg. skal ikke være så svak vil jeg tro

jpsalvesen

Jeg vet at det finnes pc-laptops med middels ytelse og spektakulær ytelse. Ingenting nytt.

Men å få oss til å tro at en brand spænking new MacBook trenger å installere OSX, og så bare gir to timer med film? BWAHAHAHA!!

Henrik Christiansens bilde

Henrik Christiansen

[quote="effortless"]Skaff deg Asus UX30. 12 timer batteri i en 13,3" - altså ikke minibærbar.
Etter det jeg kan se er ikke denne lansert enda, og den er MYE svakere enn en MacBook Pro - med andre ord kan den ikke helt sammenlignes. :)

@espenns
Hvis du nettopp har installert, så er det mulig Spotlight indekserer alt på maskinen, og dette vil stjele litt batterilevetid.

EsspeNs bilde

EsspeN

Jeg måtte installere osx fordi jeg bytta hardisk fra 250 til 500gig....
Er ikke værre en som så..

Synes skjermen på denne her hadde helt forferdelige farger men fant et sted man kunne justere fargene heldigvis. Til å starte med begynte jeg virkelig å lure :)

Jeg er oppe i 2:48 i batteri nå, og har hatt på pcen siden sist post - så er nok ikke så ille.. Den sluker bare mye strøm når man ser film og det er skuffende. Men er ikke værre enn å ta med 2 maskiner på tur. En mac og en ulv pc, så har man nok batteri til å se film :)

Har fått installert bootcamp og vmware nå også.

Hvorfor kommer det en rød strek under hvert eneste ord jeg skriver her? hehe..

Hvor finner jeg ut hva skjerm jeg har? altså lcd type displayet.. Tror ikke jeg har den beste ivertfall....

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

SKru av stavekontrollen under REDIGER STAVEKONTROLL ;)

Sollo

Er det mulig å bestille dette batteriet for de som har Macbook 13"? :)

EsspeNs bilde

EsspeN

Sånn.. Da er det 20min igjen av batteriet.. Ble det 3 timer og 45 minutter. Omtrent halvparten av hva apple sier.

Har egentlig bare surfet og installert software. Bluetooth slått av og belysning på 70%.

Håper batteriet blir bedre etter et par ladinger ellers blir det finn.no neste :)

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

hvorfor finn.no? ikke bedre å få nytt batteri?

EsspeNs bilde

EsspeN

Tror du det er defekt?

Jeg tippet igrunn at batteritiden bare var veldig overdrevet.

Sant skal sies er det en del ting jeg liker med maskinen. Har vært mye negativt fra meg jeg liker den høye lyden fra høytalerne.
Så synes jeg menyene og slikt er veldig fint. Spotlight funker også veldig bra.

Skjermen var jeg veldig skuffet over før jeg fikk justert fargene , men da ble den mye bedre. Men alikevel synes jeg min asus fra 2007 har en del bedre skjerm.

Tastaturet er veldig godt å skrive på. Kult med det lyset under også.
Synes styrematten også funker bra men er veldig uvant.
Jeg kommer fra windows miljø.

Skulle ønske bedre batteri så hadde jeg vært happy. Eventuelt at man kunne bytte batteri. Hadde det ikke vært for at de gamle 13" hadde ENDA dårligere skjerm enn denne (som også er litt dårlig?) hadde jeg heller kjøpt den med 2 batterier tror jeg.

Men jeg får heller leve med 2 laptoper så ordner det seg. Macen er jo mye mer kraftig så er jo ikke så rart den bruker mer batteri heller. Rett skal være rett.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

den skal holde hvartfall 3/4 av de de opplyser men som sagt blir nokk bedre med tiden:)

hæ? har en av maccene 2 batterier?

Gurres bilde

Gurre

Alle maskiner har bra batteri de første par månedene. Deretter blir det heller semmert. Batterier har egentlig ikke utviklet seg stort siden begynnelsen av 1900-tallet, bortsett fra at de har blitt mindre. Et godt bilbatteri er fremdeles det beste.

SinWins bilde

SinWin

EsspeN: Batteriet må brukes noen ganger (et par sykluser - opp til 10, faktisk) før det oppnår full kapasitet - jeg tror ikke du trenger å avskrive macbooken din allerede noen timer etter kjøp... En kan heller ikke forvente 7 timers kapasitet ved installering av programmer, som faktisk spiser litt strøm.

ping0per

EsspeN:

Når eg kjøpte meg ny MacBook Pro (unibody for en del mnd sidan) Vart eg og igrunn skuffet over batteritiden dei første syklusane. Men så vart det mykje bedre og sann som det skal vere :)

slogmos bilde

slogmo

En av grunnene til at Apple har så lang batteritid på maskinene sine er jo at de bruker LiPo-teknologi.
Det er vesentlig bedre i forhold til Li-Ion med tanke på hvor mye energi man får lagret pr kg batteri.

Er et fåtall av andre laptopprodusenter som har tatt LiPo i bruk, og det er egentlig merkelig.
Cellene er flate og firkantede, så de er veldig plasseffektive sammenlignet med sylindriske celler.

En av grunnene til at så få andre produsenter har tatt de i bruk er at de er utrolig farlige.
Mange refererer til LiPo som verdens farligste batteritype.
Gå på Youtube og søk på LiPo og Explosion, så finner du masse videoer som viser hva som skjer med LiPo-celler som går åt skogen.
I de aller fleste tilfellene så dreier det seg om feil bruk av batteriet. Evt feilhåndtering.
LiPo brukes mye innen RC, men da er det batteripakker med kun LiPo-celler.

Apple har puttet mye elektronikk i sine batterier for å sørge for at de ikke lades feil, lades for mye ut osv osv. Og de har klart det få andre tør sjanse på.

Marasmuss bilde

Marasmus

Øh, hæh? Så godt som alle laptop- og telefonprodusenter benytter Lithium-Polymer-batterier, som skal være SIKRERE, ikke farligere, enn Lithium-Ion ...

slogmos bilde

slogmo

De fleste bruker Li-Ion.
Og om du ikke trur meg, så kan du gå på Komplett og se på specs på laptopbatteriene der.
Er ikke mange Lithium-Polymer batterier i det utvalget.

Marasmuss bilde

Marasmus

Du har visst rett. Sorry. Da er vi enige i at Lithium-Ion er mest vanlig i bærbare, og at Lithium-Ion-Polymer er det sikreste og mest robuste alternativet.

Peter Ross

Skulle ønske at min MacAir hadde slikt batteri, ikke et som holder i 45 min.

EsspeNs bilde

EsspeN

[quote="Peter Ross"]Skulle ønske at min MacAir hadde slikt batteri, ikke et som holder i 45 min.

Ja, i teorien ville nok macbook air ha vært den maskina som hadde passet meg best også - men jeg turte ikke etter jeg tok toget med en kompis som hadde den.
Han satt å så på film på et lite vindu på skjermen - så spurte jeg hvorfor?
For å spare batteri.. Det er mottatt!

jpsalvesen

[quote="EsspeN"]Jeg måtte installere osx fordi jeg bytta hardisk fra 250 til 500gig....
Er ikke værre en som så..

A-hah! Sorry for mistenksomheten. Det luktet litt troll av deg en liten stund. :)

Som andre sier, gi batteriet noen sykler før du evt. klager. Men om forbedringen stagnerer før du når oppgitt kapasitet, så er det bare å stå på krava!

Skjermen på MacBook Pro 13" skal visstnok være bra men ikke genial. Apple er dessverre ganske dårlige til å fortelle nøyaktig hvilke komponenter de benytter.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

[quote="EsspeN"]
Skulle ønske bedre batteri så hadde jeg vært happy. Eventuelt at man kunne bytte batteri. Hadde det ikke vært for at de gamle 13" hadde ENDA dårligere skjerm enn denne (som også er litt dårlig?) hadde jeg heller kjøpt den med 2 batterier tror jeg.

.
kommer macbook med 2 batterier?

mats116

Skal kjøpe macbook pro idag så jeg gleder meg til å teste batteriet:D

getor

Jeg har den nye 17" som lovet 8 timer... bare tullprat. Klarer jeg 4 er jeg heldig. Skal du ha 8 timer så må skjermen skrus ned til praktisk talt uleselig, wifi og Bluetooth skrus av... og ikke kjøre tunge programmer.... Hvorfor de driver med disse skreddersydde målingene som aldre reflekrterer virkeligheten er fullstendig beyond me. Kunder blir pissed hele tiden. Men for all del, paa full rulle så er 4 timer temmelig bra så jeg griner ikke. Blir bare irritert på puddel-prisingen som ukritisk svelger det meste.

getor

Jeg har den nye 17" som lovet 8 timer... bare tullprat. Klarer jeg 4 er jeg heldig. Skal du ha 8 timer så må skjermen skrus ned til praktisk talt uleselig, wifi og Bluetooth skrus av... og ikke kjøre tunge programmer.... Hvorfor de driver med disse skreddersydde målingene som aldre reflekrterer virkeligheten er fullstendig beyond me. Kunder blir pissed hele tiden. Men for all del, paa full rulle så er 4 timer temmelig bra så jeg griner ikke. Blir bare irritert på puddel-prisingen som ukritisk svelger det meste.

TheRealChristoffers bilde

TheRealChristoffer

de fleste drar på li8tt på batteritiden. bare se på mobilprodusenter.

hvis du har god belysning og wifi på og flere programmer og den klarer 4 timer er jo ikke det dårlig akkurat

har 13" macbook pro innebygget batteri eller utskiftbart?

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Jeg har alltid vært vant til å måtte kutte 2 timer av oppgitt batteritid. Og det er ikke sjans for at min 13" Pro holder 7 timer. Kan måle senere.

EsspeNs bilde

EsspeN

Nye 13" pro har innebygd chris - derfor det suger litt :)

Bellaxos bilde

Bellaxo

Jeg har bestilt den nye MBP (min første Mac), og jeg må bare si at jeg driter i om den ikke varer i 7 timer, det hadde jeg aldri trodd uansett! Klarer den tre er jeg så fornøyd som bare det, den pcen jeg har, og sitter å skriver med nå, kunne jeg aldri tenkt meg å ta med som filmviser på lange turer uten mulighet for lading. Er jeg heldig varer batteriet i 1 time.

slogmos bilde

slogmo

[quote="Marasmus"]Da er vi enige i at Lithium-Ion er mest vanlig i bærbare, og at Lithium-Ion-Polymer er det sikreste og mest robuste alternativet.
Li-Ion er nok pr i dag det mest utbredte.
Er ikke noe superekspert på batterier, men slik jeg har forstått det av ting jeg leser på nett så er nok Li-Ion sikrere enn Li-Po.
Ser bare hvilke forhåndsregler som brukes når man lader LiPo-celler for RC.
Dog er disse cellene ganske ubeskyttet (ikke hardplastkapsling rundt de), uten elektronikk for å beskytte cellene og utsettes for en del mere juling enn laptopbatterier.

Det store spørsmålet er jo egentlig hvorfor ikke andre laptop-produsenter ikke har omfavnet Li-Po teknologien. Apple kjører jo fra alle på det området der.

Marasmuss bilde

Marasmus

"LiPo batteries have evolved from Lion technology, with the electrolyte held in a solid polymer composite, eliminating the need for a metal casing; replacing it with a flexible polymer foil casing, resulting in a lighter battery, that can be shaped. Lipo technology offers the advantages of reduced cost of production, 20% increased energy density over Lion, and increased resistance to physical damage - i.e they are more robust."

Wackhys bilde

Wackhy

[quote="Peter Ross"]Skulle ønske at min MacAir hadde slikt batteri, ikke et som holder i 45 min.
Jeg får fint 4 timer ut av min MacBook Air uten store problemer...

johannesharestad

Nå sitter jeg med den nye MBP 13,3" .. Den viser 5,13 timer med 100% batteri, og mindre enn halvparten skjermstyrke.. Akkurat slått den på, plutselig nå 6.29 :D .. der 7.13! Oj 4 timer? ...

Veldig forvirra.. har ikke endra noe som helst, den bare hopper slik konstant fra 7,5,6,4,7 timer hele tiden :S Er det normalt:P?

Pio

@johannesharestad: Gjenværnde brukstid regnes ut fra strømforbruket de siste par minuttene så vidt jeg har skjønt. Blir som å si "hvis du fortsetter å bruke maskinen som du gjør nå, kan du holde på så lenge".

@Gurre: De første par månedene, you say?
435216
Får fortsatt over 4 timer med normal bruk ut av en lading, eller så vidt en hel film i 720p med lyd på hodetelefoner..

Virker på meg som om Apple generelt er veldig flinke til å oppgi riktige batteritider i forhold til mange andre produsenter. Er uansett godt å se at det er en betydelig forbedring i levetid med de nye batteriene i.o.m. kontroversen rundt innbygging…

trydl

Ja, det er normalt. Hvor mye batteritid du har er avhengig av hva maskina gjør. Å spille av en video krever en del strøm fordi prosessoren/skjermkortet må jobbe med å dekode videoen, mens det å oppdatere teksten i et tekstbehandlingsdokument ikke krever mye strøm.

Ellers må dere være klar over at det er fullt mulig å bytte batteriet selv. Men man må skru ut 4 skruer og løfte av bunndekselet, noe som ikke er veldig vanskelig.

Så til de som sier at Apple kommer etter på batterilevetid: Vis meg en PC med tilsvarende strømforbrukende prosessor som har slik batterilevetid. Selvfølgelig får du lang batterilevetid på en nettbok med en langsom prosessor (1,6 GHz Atom er jo klagd for å bruke lite strøm, men ytelsen er jo også deretter) og en 10" skjerm. Her snakker vi om en minimum 2,53 GHz Core 2 Duo med 1066 FSB og 15" skjerm.
Jeg har en 15" MacBook Pro fra i fjor (den gamle typen) og får fint 4+ t hvis jeg er litt påpasselig med lysstyrke på skjermen og å skru av trådløst nett når jeg ikke bruker det. Og det synes jeg er bra for en såpass kraftig maskin. Vil tro at den nye maskinen er vesentlig bedre på dette enn min, så 7 t høres rimelig ut.

johannesharestad

Hvilket program bruker du i det screenshot'et?

Nå har jeg bare 1 time igjen, på 60%, slik har den stått lenge nå..

Jeg har brukt 40% på 1 time, med svak lysstyrke på skjerm, men mye nett og overført flere GB over usb-harddisker... Likevel!?

Det irriterer, fordi jeg kjøpte nesten mac bare pga batteritiden for 13,3" å være..

EsspeNs bilde

EsspeN

Batteritiden på den nye Macbook 13.3 er gedigen skuffelse.. Ivertafall for meg som er vant med pcer. Skjermen er også en gedigen skuffelse. Jeg har selv glossy på en annen laptop og foretrekker dette - men når jeg fikk macbooken så ser jeg jo at det blir problemer. Er jo et vanvittig gjenskinn og ubrukelig i dagslys.

Har hatt fem sykluser nå på batteriet, holder 3-4 timer for mitt bruk.

Utover dette er jeg veldig fornøyd med maskinen. Digger OSX og hvordan ting er bygd opp på. Tror ikke jeg kommer til å bruke windows noe særlig mer og blir veldig positivt overassket over små ting som gleder.

Xbox Media Center på Mac er også helt konge. Alle de tingene som jeg ville gjøre med macen min har jeg fått til. Alt som sær Hibernation til tunnelbruk via SSH.

Bare synd at hardwaren er så ELENDIG som den er.. Batteri + skjerm = søppel.
Resten av hardwaren er jeg fornøyd med. Digg tastatur. Digg med bakgrunnslys på tastene.

Neste gang kommer jeg nok til å kjøpe en laptop med god skjerm (asus/lenovo) + god batteri + installere OSX på den. Det blir perfekt kombo!
Eller hvis apple forbedrer hardwaren på de områdene som er viktig for meg.
HAdde jeg kunne byttet batteri så hadde jeg ikke klagd på batteri! Da hadde jeg kjøpt 2-3 batteri!

Ellers er jeg veldig fornøyd!

SinWins bilde

SinWin

Meg forekommer det som om en del forventer i overkant mye fra maskinene sine. Joda, den skal vare en stund på batteri, men det var da måte på da? Når du overfører masse greier over USB til harddisker, brukes maskinen aktivt - og spiser strøm. Åtte timer, som apple lover, er vel helst ved ganske nedblendet skjerm, et par ikke-krevende programmer oppe og wifi på: f.eks. om du lytter til musikk via hodetelefoner og skriver i et tekstprogram, og innimellom søker etter ting på nett. Da holder min maskin fem-seks timer, og det er ikke en av de nyeste unibodyene heller.

@johannesharestad: Programmet som vises der heter coconutbattery: http://www.coconut-flavour.com/coconutbattery/

trydl

Er det den gamle MacBook 13" du har eller den nye MacBook Pro 13"? Den gamnle har LCD-skjerm, mens den nye vel har en skjerm med LED-belysning. De nye har en helt annen lysstyrke som ikke har noen problemer med å takle dagslys.

Og bruk av USB-utstyr trekker strøm. Hvis du bruker en USB-disk som får strøm fra maskinen (uten egen strømforsyning) må du regne med at den trekker en god del strøm fra maskinen. Hvis det er en disk som har egen strømforsyning vil du likevel se at USB-utstyr bruker mer strøm enn f.eks. FireWire utstyr fordi prosessoren i maskina må brukes for å styre disken, noe den ikke trenger gjøre med FireWire. I tillegg er FireWire en god del raskere enn USB, så den trekker ikke strøm fra maskina i like stor grad.

EsspeNs bilde

EsspeN

Jeg har den nye med innebygd batteri.

Har også en LED pc ASUS med Glossy skjerm fra 2007. Første pc som kom med LED.
Skjermen på den er sinnsykt mye bedre enn Macen. Macen er nesten ubrukelig iforhold.

Jeg tør derfor ikke tenke på hvordan den var før.

Hvordan kan jeg sjekke hva skjerm jeg har igjen? Man kan gå inn i et kontrollpanel eller noe å se?

trydl

Det spørs om det er noe feil med skjermen din hvis du har problemer med å se på den i dagslys. Jeg har "gamle, slitne" øyne, men klarer like fullt å se bra på den gamle, matte LCD-skjermen på MacBook Pro fra noen år tilbake.

Hvilket skjermpanel som benyttes står ikke noe sted i OSet, men du kan jo lete litt i "Om denne maskinen" i Eplemenyen.

Et søk på nettet ga følgende:

"The panel is an LG-Philips panel (LP133WX2-TLC1) (branded Samsung) the model # is LTN133AT09 graded A+ by OEM suppliers."

Så skjermen skal være av ypperste klasse (A+)

Enda et søk på nettet ga det resultatet at Apple faktisk bruker 3 forskjellige paneler på maskinen, og det er delte meninger om hvilke som er best. Så hvilket panel det er på din er vanskelig å si :(

SinWins bilde

SinWin

For å se skjermtype:

Systemvalg -> skjermer -> farger -> velg standardprofilen -> åpne profil -> listens nummer 13 viser skjermprodusent, modell, serienummer og produksjonsdato (i rare koder..)

EsspeNs bilde

EsspeN

takk. Jeg hadde visstnok 00009CBD

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai