Hvorfor velge iMac med Intel i5/i7?

i5 eller i7Med introduksjon av den nye iMac-modellen i oktober ble det klart at de første forbrukermaskinene fra Apple med Intel Nehalem-teknologi ble en realitet. De som ønsket en iMac med de nye prosessorene måtte dog vente til november og i dag har de første maskinene blitt levert fra Apple.

De nye prosessorene er kun tilgjengelig i toppmodellen av iMac med 27" skjerm. I tidligere iMac-modeller har Apple benyttet seg av prosessorer for bærbare maskiner, men med Quad iMac maskinen benytter Apple seg av en stasjonær Nehalem variant ved navn Lynnfiled (i5/i7). Det er flere nyheter i denne prosessorserien som skiller den ganske drastisk fra Core 2 Duo(C2D) baserte maskiner.

Det som skiller i5/i7 fra C2D er i første omgang at den nye prosessoren har både minnekontroller og PCIe kontroller direkte på prossessoren. Dette gjør at prosessoren har direkte kontakt med både minne og grafikkort. I tillegg til dette har prosessoren i seg selv en del forbedret teknologi som gjør at den jobber raskere. For en mer teknisk beskrivelse bør denne Wikipediaartikkelen om Nehalem leses.

Lynnfield har også støtte for en ny versjon av SpeedStep(V3.2) teknologien som gjør at i5/i7 har mulghet til å overklokke seg selv hvis kun en eller to prosessorkjerner er i bruk.

Hastighetsmålinger gjort med programmet Geekbench viser at iMac med i7 prosessoren er nesten dobbelt så rask som en iMac med 3GHz C2D. Se hele resultatet her. Den noe svakere i5 prossessoren yter også godt med en total systemytelse som tikker inn på rundt 6500 poeng. Til sammenligning yter en 3GHz C2D bassert iMac rundt 4300 poeng.

Hvis vi tar med pris så får man en 3.06GHz 27" iMac til 12 990kr. For 2500kr mer får man en i5 bassert iMac som har 1.5X ytelsen til C2D maskinen. Med enda et prishopp på 1700kr får man en i7 bassert maskin som yter 1.9X mer en C2D modellen og 1.3X mer enn i5 modellen.

Tags:
nyfrelsts bilde

nyfrelst

Når er det disse ytelsesforskjellene kommer fram?

Hvis man bare surfer, redigerer litt bilder, og ellers har en helt "vanlig" bruk av maskina, vil man da merke noen forskjell?

spiffers

Du merker det når du skal rendre 3d, film, konvertere film, bruke effekter i Photoshop, gjøre analyser og simuleringer m.m.
For en som bruker maskinen helt "vanlig", har det ikke "mye" å si. En i5 burde holde i massevis for en "normal" bruker, men for "power-users" er nok en i7 veien å gå.

asks bilde

ask

Slik jeg har forstått det nå må den sterkeste iMacen være bedre enn den svakeste Mac Proen, iallfall om man ser på prosessorene. Eller er det andre ting som spiller inn?

alexo89s bilde

alexo89

Jeg skal kjøpe en Macbook pro, Den beste av 15". Skal jeg da vente til oppdateringen som kommer? Siden den kanskje kan komme med i5 eller 2? Redigerer litt filmer. 1 gang i uken eller noe. OG ellers vanlig bruk. kjøp nå eller vente?

spiffers

Hva er det du har nå da?

alexo89s bilde

alexo89

en Acer 6930 1GB skjerkort, 500 GB harddisk, 4 GB ram. OG en gammal imac.

spiffers

Hvis du klarer deg med det du har til mars-april, så kan du jo vente. Men det vil bare være slik uansett at det kommer noe bedre om noen mnd. Så skal du vente på noe bedre, så får du aldri kjøpt deg en maskin ;)

alexo89s bilde

alexo89

Kommer det ikk en oppdatering i Februar a? Til mars april er alt for lenger. er jo halvt år nesten

spiffers

Hmm, du sier noe, ifølge historikken går det ca 200 dager mellom hver oppdatering av MacBookPro, og nå er det 158 dager siden sist. Så da er det rent statistisk sett 42 dager til neste oppdatering, altså 25. desember. Men det er veldig lite trolig at det kommer mer fra Apple i 2009, så slutten på januar, begynnelsen på februar kan nok være tiden for en mulig ny lansering. MEN jeg holder en knapp på mars-april ;)
Tror ellers at det neppe kommer en i5/i7 i MBPen, de prosessorene er ikke akkurat laget for laptops, og svelger unna bra med strøm, så batteritiden ville nok blitt ganske laber. MEN Apple har overrasket oss før, det kan jo være en mulighet at de slenger inn en i5 som klokkes ned når den går på batteri, og så leverer full pupp når maskinen er koblet til strømnettet ;)

alexo89s bilde

alexo89

Men igjen bruker i5 mye strøm kanskje. Vil jeg merke mye forskjell tro. Det kommer alltids oppdatering. Og oppdateringene er jo aldri drastiske. Men lavere batteritid vil jeg ikke ha liksom.

fotojon

Jeg har en macpro fra 2008, og med denne oppnår jeg en Geekbench score på nesten 11 000. Hva sier dette om forskjellen på maskinene og hvorfor er mac proen så mye raskere når jeg har eldre prosessor og 800mhz ram
(ikke det at jeg klager...)

spiffers

Nå er vel Xeon prosessorene som står i Mac Pro ikke helt sammenlignbar, spesiellt om du har to prosessorer med fire kjerner hver. Hvis du kjører Snow Leopard, og hvis Geekbench er optimalisert for GrandCentral, så er det ikke rart du får god score.

KDNs bilde

KDN

@ask
Det stemmer. Standard konfigurasjon av Mac Pro blir slått av iMac med i7 prosessor i de testene jeg har sett til nå.

@alexo89
Arrandale blir lansert i desember eller tidlig januar. Jeg tror Apple vil lansere MBP med i7 første eller andre uken i januar. Merk at iMac bruker Lynnfield, nye MBPs vil bruke Clarksfield(lansert alt) eller Arrandale (desember/januar).

@fotojon
Din mac pro har vel 2 x quad core Xeon(med HT)?

fotojon

Hva er HT? Det er i alle fall 2 x quad core.
så har jeg 18gb ram, spiller det inn her?
Jeg har vurdert å kjøpe en iMac 27" til å ha med på sett, og evt på såkalte "ferier" til familie osv. Vil det oppleves som veldig mye treigere enn min mac pro?(som jeg synes begynner å bli i treigeste laget)
Nå er det forventet ny mac pro på markedet?
Sitter på avtrekkeren for å bestille en ny pga den raskere rammen, men synes det er surt om det kommer en ny versjon om noen mnd.

Cybbe

Om du jobber profesjonelt og har et absolutt behov for bedre ytelse så må du jo bare kjøpe, men den vurderingen tar du best selv. Det som er ganske klart er at Apple ikke kommer med nye lanseringer i 2009 (halvoffisielt bekreftet). Det ryktebørsen sier er at Mac Pro kan få en større oppdatering Q1 2010, og en eksklusiv avtale på Intels nyeste prosessor en liten periode. Tar man høyde for forsinkelser, eller gale opplysninger, kan det innebære opptil et halvt år før en ny, stor oppdatering lanseres, og det kan også ta noe tid fra lansering til levering.

http://www.macrumors.com/2009/10/14/next-generation-mac-pro-to-receive-temporary-exclusive-of-six-core-gulftown-processor/

KDNs bilde

KDN

@fotojon
Det kommer garantert en ny Mac Pro i løpet av første halvdel av 2010. Den nye modellen vil ha 1 eller 2stk. sekskjerners CPU. Med tanke på at hverken modell nummer eller klokkehastighet har blitt lekket enda så ligger det vel ann til en april-juni lansering.

Hva er det du skal bruke maskinen til på sett da? Kun gå gjennom dailys etc.? Eller vise tunge spessial effekter via Nuke eller lignende?

HT - Hyper-threading

fotojon

Takker for svar KDN.

På sett blir det direkte innlasting av bilder. Visning og rendering av 50mb raw filer
nåbrukes macbooken til mindre produksjoner mens på større produksjoner har jeg med en av mac proene. Dette fører til større volum enn ønskelig. I tillegg hadde jeg håpet å kunne ha med meg en iMac på ferier til foreldre og slikt, sånn at jeg kan jobbe litt tyngre enn på macbooken med ekstern skjerm( har en eizo skjerm som står hos mine foreldre kun til dette formålet,og anser det som en undøvendig nødvendighet)

alexo89s bilde

alexo89

KND: hva beter arrandale? Og da betyr det at det er verdt å vente til februar da for å være sikker. For om maskinene blir vesentlig raskere så venter jeg. Håper bare da prisen ikke går opp. En annen sak er det om jeg vil merke de extra kreftene noe særlig.

I tanke med at jeg bruker maskinen normalt. Og redigerer video nå og da for menigheten liksom.

macmortens bilde

macmorten

Venter som en 5 åring på julaften på min nye I7, som jeg håper kommer fryktelig snart, gleder meg villt til å se om det er merkbar forskjell på "gamle" Imac 3,06....
Er det noen som har noen erfaringer med en Imac I7, så del det gjerne, jeg er en sucker for nerde detaljer!!!

M

jpsalvesen

Man kjøper den bedre modellen fordi det tar et år eller to ekstra før den har blitt for treig. Eller fordi man trenger ytelsen. Derimot er det dumt å kjøpe med maks RAM, fordi man sjelden trenger det i år eller neste år - og prisen for ekstra RAM kommer til å være mye lavere om to år. :)

alexo89s bilde

alexo89

Er ikke bare bare å velge å kjøpe eller ikke xD

KDNs bilde

KDN

@alexo89
Arrandale er en mobil Nehalem prosessor med 2 kjerner og innebygget grafikk prosessor. Den har et veldig lavt energiforbruk og blir en typisk low end mobil prosessor.

For ytelse på bærbare maskiner er det Clarkfield som gjelder. Den er allerede lansert.

Jeg tipper på at Arrandale kommer i 13"MBP og eventuelt den tregeste 15" modellen. I toppmodellen av 15" MBP og i 17" MBP vil Apple bruke Clarksfield.

Arrendale (Q4 2009):
i5-5xxM -> 2 kjerner med HT, innebygget grafikk prosessor
i7-6xxM -> 2 kjerner med HT, innebygget grafikk prosessor (mer L3 Cache, høyere klokket)
Clarksfield (23 september 2009):
i7-7xxQM -> 4 kjerner med HT
i7-8xxQM -> 4 kjerner med HT (mer L3 Cache, høyere klokket)

For dypere dykk i alt relatert til Nehalem peker jeg til wikipediaartikkelen.

@fotojon
Jeg tror en i7 bassert iMac kan være yperlig til ditt bruk. Nå vet jeg ikke hvordan skjermen er med tanke på kalibrering og nøyaktige farger pga glossy skjerm, men iMac modellen skal ha nok kraft til ditt bruk. Som sagt så har i7 modellen av iMac høyere ytelse en den tregeste Mac Pro modellen. Siden iMac modellen har støtte for 4 minneslotter kan man sette inn 2 ekstra minnebrikker til slik at maskinen får 8GB minne for rundt 1500kr.

fotojon

Skjermen har helt klart vært en litt negativ ting men
uansett så gjøres all fargekorrigering på en egen
Eizo 22 ColorEdge CG232W Reference skjerm.
Er det ikke slik at denne versjonen av iMac støtter opptil 16gb ram?
Og, har noen en teknisk anelse om hvor mye ytelses forbedring en får ved å gå fra 800mhz ram til 1066mhz ram?

jpsalvesen

[quote="fotojon"]
Er det ikke slik at denne versjonen av iMac støtter opptil 16gb ram?
Ja.
[quote="fotojon"]
Og, har noen en teknisk anelse om hvor mye ytelses forbedring en får ved å gå fra 800mhz ram til 1066mhz ram?
Veldig målbart, men ikke revolusjonerende. Om du jobber med foto, så vil du i snitt bruke mindre tid på vente på systemet.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

[quote="macmorten"]Venter som en 5 åring på julaften på min nye I7, som jeg håper kommer fryktelig snart, gleder meg villt til å se om det er merkbar forskjell på "gamle" Imac 3,06....
Er det noen som har noen erfaringer med en Imac I7, så del det gjerne, jeg er en sucker for nerde detaljer!!!

M
Du må være stinn av gryn! Tviler sterkt på at du merker noe særlig forskjell, kanskje du burde heller ha gått for mindre kostbart oppgradering. En ssd fra intel kanskje :-/

KDNs bilde

KDN

@fotojon
16GB med minne er max, men 4 x 4GB minnebrikker er fort 10 000kr nå.

@Dr.Pepper
Avhengig av bruken så kan han merke stor forskjell. Konvertering av for eksempel en rippet DVD film kommer til å gå mye raskere. En SSD vil selvsagt være en ytelsesbooster, men jeg synes det er for dyrt pr. GB akkuratt nå. Når Intel får ut fingeren å lanserer 320GB X-25M disken sin hjelper det kanskje.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Ingen tvil om at maskinen er raskere, men å betale 12 000—16 000 kroner for en relativt liten oppgradering er mye penger. Ikke dumt, det er ikke det jeg mener, bare svinaktig dyrt.

alexo89s bilde

alexo89

Om i7 kommer på Macbook pro, så blir det sikkert ett valg. Akkurat som på iMac så koster det ekstra å få det. Så da driter jeg i å vente til en oppdatering kommer liksom

KDNs bilde

KDN

@alexo89
Hvis du ser på prosessor prisen på Arrandale og Clarksfield så ligger de på lavere eller samme pris nivå som C2D prosessorene som blir brukt nå.

alexo89s bilde

alexo89

ok. Men uansett når det er usikkert når neste oppdatering kommer, så kjøper jeg mest sannsynlig en maskin nå. Til mitt bruk vil jeg nok ikke merke mye forskjellene egentlig. Mest internett, itunes, bilder og litt redigering av Video. Men ikke mest avanserte greiene

KDNs bilde

KDN

Ja, svaret til alle "skal jeg vente på neste oppgradering" spørsmål er alltid: Trenger du maskin nå, så trenger du maskin nå.

alexo89s bilde

alexo89

Jeg har pc som er bra, som gjør jeg kan vente, er bare så innmari lei windows og alle hardware feilene jeg har i maskinen min, skjermen har rosa striper over og dirrer. Så JEg vil ha Macbook pro. Og jeg redigerer video for menigheten min, og da vil jeg helst ha mac da det er bedre der liksom. Og oppdateringen kan komme tidlig 2010 eller i mars, april. Sp man vet jo ikke. Men dagens modeller er jo bra på det jeg skal bruke den til uansett renger jeg med :P hehe

Runerts bilde

Runert

stilig alex, har du en egen meninghet!
alex sa: "for menigheten min" :)

Du kan jo eventuelt invistere i en rimelig ekstern skjerm når du redigerer video, det blir vel i allefall bedre enn rosa striper!

alexo89s bilde

alexo89

hehe. Er skjermen på windows laptoppen so er helt på tur. Nei jeg eier ingen menighet.. Men er leder for ungdomsarbeidet :P Og har en film gruppe. Mener no at dagens modell av MPB holder til det bruket :P

Jeg tenker på å kjøpe den med 15": 2.8GHz. Vil si den beste. Blir nok ekstra skjerm etterhvert på den :P hehe

omaha

@KDN: Nå vet jeg ikke hvordan skjermen er med tanke på kalibrering og nøyaktige farger pga glossy skjerm,

IDG.se kjørte en nokså objektiv sammenligning av MBP 17" med og uten glossy før unibody dukket opp. Testen var fra et pro-perspektiv. Glossy kom ikke spesielt ille ut av det når en ser på hvor negativ mange har vært. Har desverre ikke lenken.

Når det gjelder CPU vil jeg tro at i5 og i7 vil få større betydning etterhvert med tanke på at applikasjoner etterhvert vil dra større nytte av GCD og Clang++.

For egen del har jeg besluttet at min neste maskin blir iMac 27, sannsynligvis med i7. Trigger for beslutningen var nok skjermformatet og at Apple valget å øke bredden i px istedet for å kutte px i høyde. Dette er den første skjermen med fornuftig approach til det nye formatet. Ja, bortsett fra Samsung's 23" med 2048x1152 må vite.

http://www.multicom.no/PartDetail.aspx?q=p:2507309%3bc:36167%3br:pg

Helt annet panel og annen kvalitet, men poenget er formatet her.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

En liten [url=http://www.macrumors.com/2009/11/14/core-i7-based-27-imac-benchmarks-show-significant-improvements/]sammenligning av iMacs.

gr8motive

macmorten, det ser ut til at det ikke blir julaften i år, hørte nettop at leveringen er pushet frem til starten av januar...

corneliuzs bilde

corneliuz

Noen kilder på den januar-leveringen?
Eller er det bare en OND (og forsinket) april-snar? :rolls eyes:

macmortens bilde

macmorten

"Du må være stinn av gryn! Tviler sterkt på at du merker noe særlig forskjell, kanskje du burde heller ha gått for mindre kostbart oppgradering. En ssd fra intel kanskje :-/"

Grunnen til oppgraderingen er at jeg ikke kan få mer enn 4gb ram i den gamle, og jeg har et prekært behov for mer ram, så jeg får en I7 med 8gb ram.
Jeg er enig i at hvis jeg kun hadde trengt 4gb, så hadde det vært tull....og jeg er ikke stinn av gryn, heldigvis har jeg jobbet i bransjen og jeg får rabatter i tillegg til at jeg solgte den gamle for 11.000 så blir ikke mellomlegget så mye!

Men gleder meg latterlig mye uansett, alltid gøy med ny Mac!!!

M

macmortens bilde

macmorten

"macmorten, det ser ut til at det ikke blir julaften i år, hørte nettop at leveringen er pushet frem til starten av januar..."

Hvor har du hørt at i7 ikke kommer før i starten av januar, overhørte du en samtale eller leste du det et sted?

M

KDNs bilde

KDN

i7 basserte maskiner sendes ut til kunder nå.

macmortens bilde

macmorten

[quote="KDN"]i7 basserte maskiner sendes ut til kunder nå.

Hei KDN!

Vet du dette med sikkerhet? Fikk litt panikk her når noen nevnte at det ikke ble sendt ut før i januar, uansett takk for at du roet ned Mac-stinensene mine litt!!

M

KDNs bilde

KDN

Masse folk på macrumors.com forumet som har mottat både i5 og i7 maskiner.

macmortens bilde

macmorten

[quote="KDN"]Masse folk på macrumors.com forumet som har mottat både i5 og i7 maskiner.

Supertopp, You made my day!!

M

corneliuzs bilde

corneliuz

Du lagde ("made") min dag også, iallefall en bra start på dagen.
Jeg bare håper den kommer på døra før svineinfluensaen kommer og tar meg :o

cashgrow

Min i7 er i På TNTs lager i Oslo. regner med å få den i løpet av dagen tjohoi!

macmortens bilde

macmorten

Hvilken forhandler har du kjøpt den hos?

Morten

cashgrow

rett fra apple.. er på bil nå.

macmortens bilde

macmorten

[quote="cashgrow"]rett fra apple.. er på bil nå.

Det skulle nok jeg gjort også, bestilte fra Humac..... og det går jo tregt!

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Fordelene med å bestille fra nett er at man har 14 dagers angrerett, i tillegg så henter de maskinen med budbil ved en eventuell garantisak.

macsams bilde

macsam

Sikkert skikkelig "ammmatøøør" spørsmål, men går det ann å sette inn 1066mhz brikker i gamle iMacen som kjører 800mhz idag?

Chalkleys bilde

Chalkley

Så lenge de passer så skal det gå greit. Apple har f.eks. puttet 1066MHz-brikker i MacBook Air 11,6-tommeren, til tross for at FSB kun er 800MHz.

macsams bilde

macsam

Ok, så det går an je, det er bra! Men har det noen effekt/ poeng i å gjøre det? Hvor mye vil det ha å si på følgende specs:

Modellnavn: iMac
Modellidentifikator: iMac8,1
Prosessornavn: Intel Core 2 Duo
Prosessorhastighet: 2,4 GHz
Antall prosessorer: 1
Antall kjerner totalt: 2
Nivå 2-buffer: 6 MB
Hukommelse: 4 GB
Busshastighet: 1,07 GHz

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Det har ingenting å si for ytelsen, brikkene klokker automatisk ned det maskinen takler.

macsams bilde

macsam

Takk!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai