Mac det mest populære valget blant studenter

Mac det mest populære valget blant studenterDe siste to dagene har vi sett at både Dell og Microsoft har lansert kampanjer for å overbevise potensielle kjøper om å kjøpe PC med Windows fremfor en Mac.

Timingen er ikke tilfeldig. Nye tall fra universiteter i USA viser at Mac nå er det mest populære valget for studenter.

Det er nettstedet Fortune som har hentet data fra analyseselskapet Student Monitor som undersøker datavaner til studenter på mer enn 100 universiteter i USA. Tallene fra selskapet viser at Apple de seneste årene har hatt en dramatisk vekst og datamaskiner fra Apple er nå det mest populære valget.

Markedsandeler

Undersøkelsen viser at 27% av studentene som eide en bærbar datamaskin, eide en bærbar datamaskin fra Apple - mot 25% for Dell.

Markedsandeler

Enda mer interessant er det at hele 47% av de som planlegger å kjøpe en bærbar datamaskin, sa at de planla å kjøpe en Mac og ikke en Windows-basert PC. På fem år har Apple tatt over Dell sin posisjon. I 2005 planla 47% å kjøpe en Dell og kun 10% en Mac. I 2010 er det 47% som planlegger å kjøpe en Mac, men kun 12% som vil kjøpe fra Dell.

Kanskje er ikke pris like viktig for studenter som man egentlig skulle anta? Dell sine hovedargumenter i sin nystartede kampanje spiller fortsatt på pris og funksjoner, mens Microsoft i sin kampanje fokuserer mer på opplevelser og hva du kan gå glipp av ved å velge Mac.

Via Macrumors

Jan Fredriks bilde

Jan Fredrik

Flotte tall :D

haakon40

Tror nok noe av grunnen er at det er en dyr sum og betale med en gang, men vil lønne seg ved at den mest sannsynlig ikke trenger å leveres inn på rep.

petrus764s bilde

petrus764

Dette er jo vel og merke i USA hvor Apple er mer populære enn i skandinavia. Utifra egne observasjoner på NTNU er ikke Apple blant de mest populære, selv om markedsandelen har steget merkbart de senere år.

Angående kommentaren over, så er ikke Apple de mest feilfrie, selv om de ligger høyt opp.

Ref. http://www.squaretrade.com/pages/laptop-reliability-1109

http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=592497

"Asus er den mest pålitelige av pc-produsentene med en feilrate på 15,6 prosent i løpet av de tre første årene. Toshiba, Sony og Apple følger rett bak med en feilrate på henholdsvis 15,7, 16,8 og 17,4 prosent."

"I en nylig rapport fra Rescuecom kom for øvrig Asus best ut, etterfulgt av Apple, Lenovo og Toshiba. Også her kom HP sist."

ASUS er dermed det sikreste valget pr dags dato mtp. på kvalitet.

omaha

Jeg vet ikke hvor sterkt jeg vektlegger denne rapporten mht kjøp NÅ (rapporten er fra 2009).

Apple's bærbare har nå vesentlig bedre chassis med Unibody.

HP hadde i den perioden STORE problemer med Nvidia GPU. Bør med selvsagt - men når disse problemene ser ut til å være borte har de ikke avgjørende betydning NÅ selv om en selvsagt bør ha slik statistikk i bakhodet fordi det sier endel om b.la kvalitetssikring.

For Lenovo's del har de gått tungt inn i lavpris/konsumentmarkedet. Regner med at akkurat det svir i slike statistikker, men det sier lite om Thinkpad som er det varemerket fra Lenovo som bør sammenlignes med Apple's bærebare mht prisnivå og kvalitet.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Er ikke helt sikker på det jeg sier men jeg tror Apple ikke ledet i denne testen på grunn av MacBook pro sitt store bateriproblem en periode og at fålk ikke fant det lønsomt og reparere sin ødlakte PC med windows vista (spesielt bacick) i og med at den kansje ikke var brukelig i forhåld til hastighet uansett og kjøpte seg en ny.

effortlesss bilde

effortless

"Kanskje er ikke pris like viktig for studenter som man egentlig skulle anta?"

Eller kanskje man får Mac delfinansiert gjennom skolen? Det er det mange som gjør. I Rogaland får man en Macbook Pro 13 for 5000 kroner, en standard for 3000 kroner. Eneste konkurransen av en merklig grunn, er noen totalt utdaterte HP-maskiner.

Firestones bilde

Firestone

Statistikk kan tolkes i mange himmelretninger.

La oss heller se hva du får når du kjøper en pc av nesten uansett merke til 4-5000 kr... Kanskje får du en med samme specs som en Macbook og kanskje enkelte ganger bedre også. Men hvorfor velger folk Macbooken likevel? Jo.. jeg min teori på det er at de ser jo hva som skjer rundt seg tross alt. Det sitter folk i klasserom som sliter med å starte maskiner, vifter som går i høygir, sikkerhetsprogramvare som maser om alt mulig rart osv...
Så sitter det et par sjeler med Mac som gjør folk oppmerksom på hva de egentlig skal se på når de velger datamaskin. Ingen er så lojale som Apple-maskin eiere. Du finner ikke noen som tilsvarende lojal mot f.eks HP, Acer, Asus eller hva det nå enn måtte hete.

Overtalingsevenen til Mac-brukere er nesten manipulerende kan man vel si :)

Jeg synes bare Microsoft sin kampanje er merkelig og har egentlig liten sammenheng med realitetene. Man får gjort det samme på en Mac i de aller fleste tilfeller og i tillegg er det jo bare å dual-boote til Windows om det skulle bli for plagsomt.

Studenter har rett og slett ikke tid eller tålmodighet til at ting skal gå i stampe hele tiden, og har i allefall ikke tid til at ting skal gå tregt som det uansett gjør før eller siden på en Windows maskin uavhengig om du kjører XP, Vista eller Windows7.
Acer, HP, Toshiba, Asus osv bundler disse maskinene med så mye CRAP programvare som skal være så vanvittig "hjelpsomt" hele tiden at det hele blir jo bare en jævlig opplevelse til slutt.

De av oss som jobber med begge deler daglig ser hvor mye de som bruker Mac er spart for.

Konklusjonen min er egentlig bare rett og slett at man må se på det som er reelt og ikke bare på antall solgte maskiner. For mesteparten lever jo i uvitenhet om at det faktisk finnes et alternativ.

petrus764s bilde

petrus764


Studenter har rett og slett ikke tid eller tålmodighet til at ting skal gå i stampe hele tiden, og har i allefall ikke tid til at ting skal gå tregt som det uansett gjør før eller siden på en Windows maskin uavhengig om du kjører XP, Vista eller Windows7.

Mtp. at flertallet kjører Windows så viser jo statistikken at de har nettopp det. Dessuten så er de fleste studenter datakyndige, og har PCer som fungerer uten nevnte problemer. Fanboyen lurte seg jaggu inn i innlegget ditt også, det gjør jo ikke innlegget mindre subjektivt. Til opplysning så har jeg ikke formatert siden jeg la inn Win7 ved release, og det fungerer optimalt enda. OSX måtte derimot reinstalleres til jul, i tillegg finner du nok av folk på forumet med problemer.

nesten_nerd

Nå roter du Fireston når du hevder at Windows uansett går tregt til slutt.
Flere ganger har jeg påpekt at Windows må vedlikeholdes.
Blir Windows vedlikeholdt og brukt fornuftig og riktig går Windows aldeles ikke tregere.
Men det er vanlig å klage på nettopp dette. Er nesten fristet til å si at de er for dumme til å ha Pc, eller i det minste uvitende.
Om dagens Windows versjoner som Xp og 7 er ustabile skyldes det oftest feil bruk eller manglende vedlikehold eller begge deler.
Uansett er det mer avslappende å bruke Mac en som ikke krever noe spesielt vedlikehold.
Det blir som å klage når bilen ruster og du ikke boner den eller rustbehandler den.
Mac bilen er mye bedre den ruster ikke, den er av plast.

macsmekkers bilde

macsmekker

Mulig at Mac-bilen din er av plast, nesten_nerd, hva vet jeg.
- Men så vidt jeg har observert så er mange av Mac´ene av aluminium. Ruster aluminium? Er aluminium vedlikeholdsfritt?

macsmekker - på fire hjul i svingen.

nesten_nerd

Jeg har Snow Leopard om du vet hva det er ?
Den har 24" stor skjerm med aluminium rundt. Nesten dobbel så stor som din og med rå kraft i form av en Intel Core 2 Duo 3.06 GHz prosessor. Prosessoren er hjernen til maskinen.
Aluminium irrer og du tirrer uten at jeg på det nåværende tidspukt kan si at det pirrer, fordi jeg nå virrer omkring her klirrer, med glass mens jeg må avslutte for et vedlikeholdsfritt måltid.

moijks bilde

moijk

Statistikk kan tolkes i mange himmelretninger.

La oss heller se hva du får når du kjøper en pc av nesten uansett merke til 4-5000 kr... Kanskje får du en med samme specs som en Macbook og kanskje enkelte ganger bedre også. Men hvorfor velger folk Macbooken likevel?

...

Konklusjonen min er egentlig bare rett og slett at man må se på det som er reelt og ikke bare på antall solgte maskiner. For mesteparten lever jo i uvitenhet om at det faktisk finnes et alternativ.

Jeg er student på UiA, og der er det nok svært få macbooks å se. Det er nok bare noen titalls, og ikke i hundretall som det er pcer.

Det er nok både fordi folk flest ikke har noe kunnskap om mac, men også fordi man som student ikke har økonomi til å velge en mac, eller velger en stasjonær spillpc hjemme, og en netbook til skolen.

Men som macbruker har jeg blitt kjent med en del andre macbrukere - og deler gledlig tips og triks, om det er for programvare eller annet.

Har dog møtt min overmann der og når det kommer mac. Han kjøpte den råeste 17" med SSD og full pakke, og er temmelig inni applescript og customization av det som kan endres på.

Firestones bilde

Firestone

Hvor i all verden kommer påstanden om at de "fleste" studenter er datakyndige? De fleste studenter har da ikke et annet forhold til datamaskinen enn at det er et verktøy er min oppfatning i allefall.

Så nevnes det at Windows må vedlikeholdes... ja selvfølgelig, og det er jo akkurat det som er poenget mitt! Hvordan vet en person som ikke er spesielt datakyndig hva vedlikehold av et operativsystem er? Det er jo nettopp slike ting som skal være unødvendig for en vanlig bruker å vite... og det er vel her MacOS X kommer bedre ut tør jeg påstå.

Å kalle meg for en fanboy vil jeg faktisk påstå er å dra det litt langt. Jeg jobber DAGLIG med både MacOS X, Windows og Linux og vil påstå jeg har et godt sammenlignings-grunnlag. Jeg har ALDRI påstått at Mac er best til alt. Jeg har ingen problemer med å se hvilke sider Windows har kommet mye lengre enn OS X har, spesielt i bedriftssammenheng.

Det blir jo helt feil å komme med påstanden "jeg har ikke formatert windows7 siden jeg fikk det" og da konkludere med at systemet ikke har dratt med seg problemene fra de forige Windows-generasjonene.
Det jeg skulle fram til, som kanskje ikke kom helt tydelig frem er at fellene du kan gå i for å tryne Windows-systemet er så ufattelig mange flere enn i andre systemer.
Jeg ser på deg som en datakyndig person siden du kan sitte å argumentere for og imot dette her så da er det jo selvfølgelig ingen problem for deg å vedlikeholde en Windows-maskin. Det har jeg jo selv ingen problemer med heller. Jeg bare uttalte meg på generelt grunnlag og de erfaringer jeg har gjort meg gjennom årene.

Så brukes begrepet "feil bruk" i et innlegg her... hvordan i huleste skal noen vite hva som er rett og feil bruk..? Det er jo nettopp det som er problemet!

Men dette blir til slutt bare en tullete PC vs Mac-diskusjon som aldri kommer i mål, så jeg tror ikke vi kommer i mål likevel.

McQueen

Ser at andelen på UiA og NTNU er lavere enn Windows...kan fortelle at det er stikk motsatt på Handelshøyskolen BI i Oslo, hvor det kryr av dem :-P Har kanskje noe med at brorparten som studerer her er pappagutter fra Oslo Vest da, men uansett:

Apple pisser på alle andre konkurrenter her hvertfall (ps, jeg har ikke mac selv :-P )

macsmekkers bilde

macsmekker

Flott at du er fornøyd med Mac ´en din, nesten_nerd, det kan jeg godt forstå. Oppløftende å høre at du kan litt om inventaret også. Slikt kan være interessant å vite litt om, har jeg hørt. Jeg er likeledes fornøyd med Mac´en jeg har. Siden Mac´en erfaringsmessig er annerledes enn PC, så er jeg for min del ikke så overvettes opptatt av hva innvollene i maskineriet er og heter. Jeg vil tro at en eier av ny Rolls Royce ikke trenger å være en like dreven mekaniker som en med en gammel Lada. Verktøyet er halve jobben sies det. Hva kan den andre delen bestå av, mon tro?

Når det gjelder vedlikehold – av Mac altså – så synes jeg, som tidligere beskrevet, for min del at Mac´en virker mer robust og er greiere å ha med å gjøre enn PC, når det gjelder oppdateringer og slikt. Hva jeg mener med ”og slikt”? Alt egentlig.
- Og, siden jeg for lengst er inneforstått med langtidshåndtering av aluminium, så vel som av plast, så tror jeg nok at problemet ikke er så alvorlig som det later til at du hentyder. Patina er dessuten ikke alltid ansett som estetisk ulempe.

Så flink du er å rime forresten. Stå på!
Om jeg ikke misforstår deg, så oppfatter jeg illustrasjonen din om ”et vedlikeholdsfritt måltid”, dit hen at Mac er noe slikt som å eksempelvis entre en bedre Michelin-restaurant og sette seg rett til bords, mens PC –jeg antar at illustrasjonen må ha en underforstått motvekt – er som å trave langs et populært og temmelig langstrakt koldtbord hvor man forsyner seg selv etter eget hode og litt på måfå, og håper at sakene passer både estetisk og nogenlunde smaksmessig sammen, og at der er et overkommelig mylder av håndterlige bakterieflora. Gitt at jeg har forstått deg riktig, så er jeg hjertens enig - selv om jeg nok ikke er like erfaren som deg vedr. Mac.

Siden du spør: Jo da, jeg vet godt hva snøleopard er. Vil du gjerne ha tilsendt en pelsbit?

- Men det var vel strengt tatt utbredelsen av Mac i uesanske studentmijlø som var temaet, var det ikke? Det vises til prosentandel av nåværende eiere av bærbar datamaskin.
(Kan/ bør man forresten ikke si PM om sin personlige Mac siden innehaverne av en rekke merker av computere titulerer den som sin personlige, i og med "pc"? - som er fransk og uttales passe, med trykk på siste "e", gjør det ikke? Jeg er ikke så stiv i fransk.)
Jeg synes prosentandelen minner om ”80/20 – prinsippet”. At ett spesifikt merke/ OS har en forholdsvis lav utbredelse viser ikke nødvendigvis at det er mindre bra enn et merke med langt større markedsandel, men kan tvert i mot vise det stikk motsatte. Interessant, ikke sant?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai