Slik forbereder du deg på Lion

Slik forbereder du deg på LionOppdateringen til Mac OS X Lion er rett rundt hjørnet og mye tyder på at oppdateringen blir å finne i Mac App Store allerede denne uka.

Hvis du har tenkt å oppdatere din Mac til Apples nyeste system er nå tiden inne til å «klargjøre» både deg selv og Macen. Slik blir du klar til Lion!

Lion eller ikke

Det første du må bestemme deg for er (åpenbart) om du faktisk ønsker å installere Lion eller ikke. Hvis du har en Mac med Intel Core 2 Duo eller nyere prosessor er du klar til å installere Apples nyeste system, men det betyr ikke nødvendigvis at du bør gjør det allikevel.

En rekke programmer er ikke kompatible med Mac OS X Lion og er du avhengig av noen spesielle tredjepartsprogrammer i ditt arbeid eller hverdag bør du sjekke RoaringApps.com som har en bra oversikt over hva som fungerer og ikke fungerer. Hvis ditt program ikke fungerer i det hele tatt og du er avhengig av dette, bør du med andre ord utsette oppdateringen til din program er blitt oppdatert.

Det er ikke bare tredjepartsprogrammer som ikke fungerer i Lion. Apple har nemlig også fjernet en del programmer fra Lion som du normalt har funnet i tidligere versjoner. Følgende programmer er ikke å finne i Mac OS X Lion og blir sannsynligvis ikke å finne i framtidige versjonen heller:

  • iSync
  • Front Row
  • Java (kan installeres i etterkant)
  • Flash (kan installeres i etterkant)
  • Rosetta

Java og Flash kan du installere i etterkant, men iSync, FrontRow og Rosetta har mest sannsynlig forsvunnet for alltid. Hvis du i dag er avhengig av programvare skrevet for PowerPC kan du også glemme Lion.

Før installering

Clean Install av Snow Leopard

For første gang i historien vil Apple ikke selge Mac OS X Lion på et fysisk medium. Det vil si at du ikke kan kjøpe en DVD eller minnebrikke med Mac OS X Lion og systemet vil utelukkende distribueres gjennom Mac App Store. Innstaleringsprosessen skal kun være å trykke på en knapp i Mac App Store og systemet vil bli lastet ned og deretter oppdatert. Valgene for såkalte «clean install» er dermed ikke til stede.

Mange ønsker å starte med en helt fersk installering når de oppgraderer systemet. Dette er ikke mulig gjennom oppgraderingsfunksjonen til Mac App Store og du må dermed gjøre dette på egenhånd. Måten du må gjøre dette på er å ta en «Clean Install» av Snow Leopard FØR oppdateringen til Lion. Du vil dermed oppgradere til Lion fra en helt fersk Snow Leopard-installering.

Oppdatering av programvare

Uavhengig om du ønsker å ta en «Clean Install» som beskrevet over eller om du vil oppgradere direkte fra dagens installering, så må du oppgradere programvaren på din maskin til nyeste versjon.

Det er påkrevd at du oppgraderer systemet ditt til Mac OS X 10.6.8. Uten 10.6.8 vil du ikke kunne oppgradere via Mac App Store til 10.7. I tillegg til å oppgradere systemet til siste versjon, bør du også sørge for å laste ned alle de nyeste oppdateringene til programvare du har installert på din maskin.

Utviklere har hatt tilgang til Lion i mange måneder og mange har allerede sluppet oppdateringer og klargjort sin programvare. Programvare som for eksempel Appfresh kan hjelpe deg med å holde oversikt over all programvare på din maskin og om det er oppdatert. Har du kjøpt programvare via Mac App Store finner du også en egen oppdateringsfunksjon i butikken som viser alle oppdateringer. Sørg for at alle oppdateringen er på plass før du begynner.

Programvare som du har funnet ut at ikke fungerer med Lion, kan det være lurt å fjerne fra systemet før oppdatering.

Rydd opp

Du bør sørge for at du har minimum 10GB ledig diskplass på harddisken du ønsker å installere Lion på. Systemet fyller rett under 4GB, men du bør sørge for at du alltid har litt ekstra lagringsplass å gå på. Mac OS X trives ikke med full harddisk.

Oppdateringen kan også være en ypperlig anledning til å gjøre en liten opprydding i systemet ditt, spesielt hvis du ikke velger å ta en «Clean Install» som beskrevet før. Vi har god erfaring med programvare som CleanMyMac for opprydding på maskinen din før installering av oppdateringen.

Backup, Backup, Backup

Vi kan ikke få sagt dette mange nok ganger, men husk å ta en backup FØR du begynner på oppdateringen til Lion. Systemoppdateringer er noe av de største oppdateringene du gjør på din maskin og ting kan gå galt. Vi anbefaler dermed at du tar en komplett backup av ditt system før du begynner.

Dette kan du gjøre gjennom TimeMachine eller lignende backup-verktøy. Det kan også være nyttig å sjekke at backupen faktisk er komplett og fungerer. De aller viktigste filene, som for eksempel bildebiblioteket ditt og dokumenter, ville vi tatt backup av manuelt for å være 100% sikker på at alt er kopiert.

Sync MobileMe

Benytter du MobileMe, bør du sørge for at en komplett sync gjennomført FØR du oppdaterer.

Dine tips

Har vi glemt noe? Hva er dine tips hva gjelder oppgraderinger? Del i kommentarfeltet/forum.

Tags:

m4rius

Eventuelt kan du dra ut dmg fila fra pakken du laster ned, og restore den på en DVD eller minne pen, og ta en Lion clean install fra den!

cybercons bilde

cybercon

Kjapt spørsmål,

For oss som har installert 10.7 Lion GM, hvordan skal vi forholde oss til oppdatering. Skal dette også gjøres igjennom App Store ?

admins bilde

admin

@cybnercon

Mest sannsynlig er det samme build og du trenger dermed ikke å oppdatere. Skulle de ikke være samme build antar jeg at Apple kommer med informasjon om dette.

Sukis bilde

Suki

@m4rius

Med tanke på at Lion ikke skal slippes på CD eller minnepenn så vil jeg tippe at funksjonen CleanInstall er fjernet. Hvilket da betyr at du uansett ikke får gjort det, enten det er på CD eller lokalt på maskinen.

m4rius

@Suki,

Hvis du leser hva jeg skriver så skjønner du :) Det er ikke snakk om en funksjon "clean install", men det ligger en DMG fil inne i install lion pakken( som du laster ned i fra App Store), denne kan du restore til en DVD eller minne pen og ta en clean install av Lion.

Chriistoffer

Jeg har også noen spørsmål ang clean install.

Korriger meg hvis jeg tar feil nå, men kan jeg: Ta full backup av disken min, formatere SL og kjøre ny install på den. Koble til backup(TM) etterpå og dra over filer jeg evt ville trenge?

Også litt Off-topic her: Når jeg installerer ny programvare får jeg ofte kext feilmeldinger som popper opp. Programvaren funker topp men får som regen en kext feilmelding på slutten av installeringen. Har googlet litt rundt men ikke funnet så mye som gjør meg klokere.

Hva kan dette være?:)

DADDYs bilde

DADDY

Mycket bra!

Har ingenting og klage (om Apple, manglende DVD eller somervært) på men ville bare si at dette var en meget bra artikkel!

D.

BzjPro

vil terminal kodene forsatt være på systemet etter oppdateringen eller må man skrive de inn på nytt ?

madmate

@Chriistoffer

sannsynligvis vil metoden din virke om du bruker TimeCapsule eller lokal disk for TM. Om du bruker et annet NAS eller server må det ha netatalk v2.1.2+.

madmate

@BzjPro

om du definerer for eksempel defaults write kommandoer som "terminal koder" vil dette fortsatt være på systemet etter en oppgradering (med mindre innstillingen er fjernet). vil anbefale de fleste å sette seg litt mere inn i shellet og lese noen man-pages før man begynner å tukle for mye i terminalen.

Chriistoffer

@Madmate

Jeg bruker en slik: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=489648

Vil det gå da?

madmate

@Chriistoffer i følge en WD ansatt i en forumtråd jeg fant med et kjapt Google søk kan du nok forvente en oppdatering i løpet av August. NASet vil fungere etter en oppgradering, men TimeMachine vil ikke virke før oppdateringen. Jeg har tilsvarende problem med DroboFS og Lion GM.

Nevnte tråd finner du her: http://community.wdc.com/t5/My-Book-Live/OSX-Lion-DP4-amp-Time-Machine-Error/td-p/204182

BzjPro

@madmate

jeg mener f.eks:

$ defaults write com.apple.dock no-glass -boolean YES; killall Dock

Haakosu

Må man gå via Snow Leopard for å installere Lion?

lapsklaus

Noen som vet om iMac og Macbooker blir levert med preinstallert Lion fra første releasedag?

madmate

@BzjPro Ja, disse endringene huskes når du oppgraderer.

madmate

EDIT: Duplikat

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Noen kommentarer:

Nye Mac'er leveres normalt med siste versjon av Mac OS. De som kjøper ny Mac den siste tiden før en system-oppgradering, får vanligvis oppgraderingen gratis.

«Clean install» har ingen rasjonell hensikt på Mac. Eventuelle problemer skyldes foreldet programvare, og filer dette har lagt igjen i systemet. Det tar mye kortere tid å slette utdaterte programmer og tilknyttede filer (det finnes mye forskjellig programvare som tar seg av dette) før OS-oppgradering, enn å installere all programvare på nytt etter en «clean install». Installerer man de samme utdaterte programversjonene, eller gjenoppretter fra back-up, reproduserer man også problemene.

Den uten sammenligning enkleste, raskeste og mest problemfrie måten å gjøre det på, er å oppdatere all programvare som kan oppdateres, slett all programvare som ikke er kompatibel med det nye OS'et, rense disken for gamle buffer- og valg-filer etc (Onyx er utmerket til dette), og kjøre oppdateringen fra App Store.

Kloner man den interne disken til en ekstern disk (med SuperDuper!, Carbon Copy e.l.) før man starter oppdateringen, har man dessuten en nøyaktig kpoi av det gamle, fungerende systemet, og kan gå tilbake til dette om noe skulle skjære seg.

mac_31

Det T.B.Hansen sier høres fornuftig ut. Jeg vil også tilføye at en defragmentering med f.eks. iDefrag eller Drive Genius vil også merkbart øke hastigheten og responsen på macen din (hvis du bruker harddisk). Det at en mac aldri trenger defragmentering (slik som på Windows) er en myte, selv om sikkert fragmentering på harddisken er mer merkbart på en Windows-basert PC.) Jeg har også positiv erfaring med defragmentering av min SSD, men det er dog en tidligere modell uten trim eller garbage collection i firmwaren (dette er det stor uenighet om). Du bør ikke aldri (så vidt jeg har forstått det) defragmentere de nyere SSD-modellene, ettersom der ordner kontrolleren alt selv.

el-nico

Noen kommentarer:

Den uten sammenligning enkleste, raskeste og mest problemfrie måten å gjøre det på, er å oppdatere all programvare som kan oppdateres, slett all programvare som ikke er kompatibel med det nye OS'et, rense disken for gamle buffer- og valg-filer etc (Onyx er utmerket til dette), og kjøre oppdateringen fra App Store.

Kloner man den interne disken til en ekstern disk (med SuperDuper!, Carbon Copy e.l.) før man starter oppdateringen, har man dessuten en nøyaktig kpoi av det gamle, fungerende systemet, og kan gå tilbake til dette om noe skulle skjære seg.

Jeg blir med deg på denne.

Jeg stoler på at Apple vet hva de driver på med, og regner med at dette kommer til å gå som en drøm.

Jeg har pr. nå oppdatert alt av programvare/fjernet det som ikke er Lion-klart og tatt back-up (TimeMachine og "vanlig") av mapper og filer jeg absolutt ikke vil miste, på to forskjellige disker.

Jeg føler jeg er klar for Løven. Jeg skal gjøre som jeg får beskjed om å gjøre i App Store.

Kom, Løven!

™s bilde

Det der med clean-install. Mener jeg har lest på andre sider at du kan lage deg en minnepinne med Lion, for så å bruke denne for å kjøre en clean install.

Og til det noen skriver med at clean-install er unødvendig, vil jeg påstå jeg har merket god effekt av clean install noen ganger. Tviler på systemet kan gå treigt pga gammel programvare. Er jo ikke noen registry i OS X, så eventuelt gammel programvare skal ikke gi noe problem om du ikke starter programmene.

artikallj

Jeg velger fortsatt å gjøre det på måten jeg har planlagt. Med en kopi av min eksisterende partisjon med SL på en ekstern disk laget med Diskverktøy så jeg har mulighet for å gå tilbake til min tidligere installasjon på under 1 time om det blir nødvendig. Eller jeg kan boote fra den eksterne om jeg trenger det.

ddybings bilde

ddybing

Kjører man også en mid 2007 MacBook(ikke pro) har man heller ikke, slik som undertegnede, svært godt grafikkort, noe som sikkert kan by på problemer med snasne effekter og slikt i Lion. Tror min MacBook `07 vil slite.

Chriistoffer

@madmate

Okei takk. Men vil dette si at jeg ikke kan få ut filene som allerede ligger i en backup fra før? Eller gjelder dette både gjenoppretting og backup av maskinen?

Også til dere andre. Vet dere hva som skyldes kext feilmeldinger ved installering av ny programvare? Er dette noe som er farlig eller det det noe jeg kan leve med? Og anbefales en clean install eller hvordan fikser jeg dette?

aleahl213

Føler meg til uviten her, men: Når du installerer Lion vil alt bli borte fra macen da? eller kan jeg trygt installere Lion uten å måtte kopere alle filer over på disk?

Får alle utviklere nyeste versjon av Lion "gratis"?

fmortens

Er en smule skeptisk til at min Snow Server klarer oppdateringen uten å knøfle det til. *Grøsse*

svanos bilde

svano

@aleahl213 Oppgrader aldri OS-et uten å ha backup! I utgangspunktet kan du oppgradere uten å miste data (og mest sannsynlig gjør du ikke det), men du vet aldri. Ting kan gå galt. Med det samme: Har du noen på dataen din du ikke kan miste så sørg for å ha backup. Kort og godt.

aleahl213

svano: Takk! Da gjør jeg det :)
Men får utviklere den endelige versjonen av Lion?

™s bilde

Installere Lion fra USB-drive (clean install):
http://osxdaily.com/2011/07/08/make-a-bootable-mac-os-x-10-7-lion-installer-from-a-usb-flash-drive/

Dual booting. Jeg kommer til å lage en partisjon med SL i tilfelle jeg trenger å bruke noen Snow Leopard programmer:
http://osxdaily.com/2011/03/12/how-to-install-dual-boot-mac-os-x-10-7-lion-and-10-6-snow-leopard/

ColdFusions bilde

ColdFusion

Hvordan blir det med sync av Address Book mot Google Contacts når iSync er borte?

artikallj

Adresseboka og iSync har ikke noe med hverandre å gjøre... Så det er ikke der det kommer tl å ligge omdet ikke skulle fungere.

svanos bilde

svano

iSync har absolutt noe med adresseboka å gjøre dersom du vil synke den mot noe annet enn Apple sine iDingser og tjenester.

artikallj

Ja, mot dingser så, men ikke mot Google konto på nettet, noe jeg trodde var enklere å gjøre enn å synce ved å kople dingsen direkte til maskinen.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

«Myten» om at defragmentering ikke er nødvendig på Mac, er sann nok. Det er like sant at det finnes enkelte tilfeller der defragmentering kan ha en hensikt — men det er ikke tilfeller vanlige brukere kommer borti.

Når det gjelder treghet, skyldes den i de aller fleste tilfeller at disken fylles opp med bufferfiler. Mac OS trenger mye ledig diskplass, om man ikke nøyer seg med å kjøre noen få enkle programmer samtidig. Enkelte programmer bruker svært mye diskplass til buffere, og ikke alle er like gode til å kvitte seg med dette. Noen programmer krever omstart av Mac'en for at bufferne skal slettes; noen krever manuell sletting.

Kort sagt: I mange av de tilfellene der folk opplever at problemer forsvinner etter en «clean install», kan det hende at en omstart ville gjort samme nytten. Og det er helt sikkert at de ikke hadde fått problemene, om de hadde fulgt enkle «vedlikeholdsrutiner» og holdt seg unna verstingene blant programvaren.

fmortens

kan vel også nevnes at cron (/etc/periodic/) har en del oppryddingsjobber som fungerer best hvis maskinen får lov til å stå på mer enn noen timer.

svanos bilde

svano

Periodic kan man også fint kjøre selv i fra terminal om man tror det trengs, evt. via et GUI som Onyx.

fmortens

Selvfølgelig, men poenget er at de som har problemer som skydes rot på maskinen gjerne ikke vet annet enn hva som skjer på desktopen (foran-eller-bak-problematikk).

mac_31

Eh, ok, har du selv prøvd defragmentering på din egen OS X harddisk for å se forskjellen på en gammel installasjon? Det har jeg...

quadra800s bilde

quadra800

@T.B.Hansen: "Myten" om at defragmentering ikke er nødvendig på Mac er løgn og fanteri. De få gangene jeg gidder å defragmentere pga. tregt system, så er det mye fragmentering!
Du snakker som om MacOS X skulle vært en liten baby som man må behandle veldig forsiktig for at det ikke skal knekke. Tull og ull! MacOS X skal tåle å kjøre flere "grisete" programmer samtidig. Senere kan man rydde opp i caches og prefs med f.eks. OnyX.

Når det kommer til "clean install" er jeg 100% for. Det skal ikke mye til for at tilgangsrettighetene blir korrumpert i MacOS X, og da fungerer ikke installererprogrammet som det skal, og den såkalte "clean install"-metoden beskrevet i artikkelen blir tøvete. Det beste er å starte fra scratch med det systemet man skal bruke. Ta f.eks. FreeBSD; der gjør de det slik.

™s bilde

    @T.B.Hansen, for de aller fleste vil defragmentering ha en hensikt. OS X er satt opp til å defragmentere midt på natta. De fleste har ikke på maskina midt på natta. Derfor blir systemet heller ikke optimalisert.

Edit: trekker dette tilbake. Det ble vel endret med Tiger eller Leopard slik at dette nå kjører når du starter maskina, hvis den har vært av om natta.

-Evens bilde

-Even

Når på døgnet kan den evt ventes i App-Store tror dere? 12.00? 19.00?

svanos bilde

svano

@quadra800 Merker du noe ytelsesforskjell ved å defragmentere eller får du melding fra programmet om at forekommer fragmenterte filer? Det vil alltid være fragmenterte filer på en disk som har vært i bruk over tid, men så lenge du ikke jobber med en nesten full disk vil filsystemet til OS X unngå å fylle alle "småhull" på disken slik f.eks. win xp gjorde og for visse typer filer vil systemet automatisk defragmentere. Jeg har selv aldri orket styre med defragmentering av den enkle grunn at jeg ikke merker systemet blir tregt slik jeg gjorde i min win-dager.

Så av ren nysgjerrighet: blir det som rengjøring man gjør fordi "det skal være bra" eller merker du forskjell?

Anonymous

Hei

Vedrørende defragmentering og clean install.
Skrev et lengre stykke om det for en stund tilbake
Skroll litt ned så finner dere inlegget mitt
http://mac1.no/forum/viewtopic.php?f=146&t=257011&hilit=+defragmentering

Macoldis

Twain

Noen erfaringer med Lion og Windows Server 2003 og 2008 etter at de har gått fra Samba til SMBX? Sistnevnte skal vistnok støtte både SMB1 og SMB2, noe ikke Samba gjorde.

macuff

hvordan tar man cleen install.. ved å bruke CD'en som fulgte med macen?

m4rius

Ja, regner med du tenker på SL nå siden Lion ikke kommer ut på noe CD / DVD i det hele tatt.

svanos bilde

svano

Clean install i Snow Leopard krever at du selv formaterer disken først (før hadde du et "erase and install" valg). Boot fra installasjonsDVDen, velg Disk Utility fra menylinjen og formater før du så installerer.

gomle69s bilde

gomle69

http://osxdaily.com/2011/06/21/mac-os-x-lion-clean-install-explained/

Er denne muligheten fjernet i GM av Lion :)?

W3p

Hvis alle fremtidige versjoner vil bli sluppet i appStore (noe som er nærliggende å tro) og kun være av typen "oppdatering" fra nest siste OS, hvordan kan man da etterhvert clean installere? Først SL (10.7, så oppdatere til 10.8, så oppdatere til 10.9 osv osv??

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Dette er diskutert i det uendelige annet steds på forumet.

Men hovedsaken er: Clean install har ingen rasjonell funksjon på Mac. Derfor er det ingen grunn til at Apple skal fortsette å gjøre slik installasjon enkelt for brukerne, når fordelene ved nettkjøp/nedlastning av OS er så store.

Pëtr

Dette er avgjørende for datasikkerheten og for at vi og ikke programvareselskaper skal kontrollere våre datamaskiner:

Operativsystemet og all annen programvare som brukeren er avhengig av for å få brukt datamaskinen og få tilgang til egne data, må kunne installeres på ny harddisk ubegrenset i tid og antall, og uten avhengighet av nettilgang eller oppkoplinger.

Her kan det ikke gjøres kompromisser, og det betyr at brukeren må kunne gjenskape sitt system inkludert operativsystem og all programvare basert på backup som brukeren har mulighet til å lagre lokalt på egne systemer.

Derfor må "løsninger" som innebærer avhengighet av nettoppkopling og eksterne tjenester for installering og bruk av programvare avvises kontant. Oppgraderinger er en sak for seg, men et system som fungerer må kunne gjenskapes med lokalt lagrede programmer som brukeren alene kontrollerer.

Vi må derfor kreve at alt som er nødvendig for bruk av en datamaskin - og re-installasjon på ny disk - er tilgjengelig uten å være avhengig av nett-tilgang, lisenskontrollsystemer eller nedlasting av komponenter.

Pëtr

Clean Install er nødvendig for å kunne installere et system fra "scratch" uten å være avhengig av eksterne tjenester - og uten å behøve å ha foretatt en forutgående kloning av en disk.

Selvsagt.

Her handler det om to ulike filosofier:

* Den ene tenkemåten går ut på at "alt" er tilgjengelig i "nettskyen" og at ingenting trenger å lagres lokalt. Brukeres ønske om kontroll over egen datamaskin er egenlig noe "irrasjonelt," og det er så mye enklere å slippe å forholde seg til installasjonsprosedyrer, nedlastinger, klikkinger på installasjonsfiler og mulige valg for installasjonen og for systemet.

* Den andre, og mer kunnskapsbaserte tenkemåten som gir brukeren kontroll og råderett over egen maskin og optimal sikkerhet for egne data er denne:

"Nettskyen" er helt glimrende for deling av mange former for distribuerbart materiale som skal gjøres tilgjengelig for andre. Men det enkelte datasystem bør fungere mest mulig som en selvstendig enhet, hvor operativsystemer og programvare kan lagres i sin helhet fullstendig og lokalt. Programmene må deretter kunne installeres ubegrenset i tid og antall, uten avhengighet av bestemte eksterne tjenester, oppkoplinger eller lisenskontroll. Programvarefirmaer må akseptere å gi fra seg kontrollen til brukerne.

Brukerne på sin side må akseptere at det kreves kunnskap og et minimum av teknisk innsikt for å ha og bruke et datasystem. Det kan synes "enkelt" at alt er nettbasert, og at programvarefirmaer administrerer programvaren fullstendig slik at brukeren slipper å tenke på noe som helst. Og her er vi ved kjernen. Datasikkerhet, og brukerkontroll over egen maskin, krever faktisk at vi er villige til å forholde oss til backup, installasjonsrutiner, ulike valg og at vi vet hvordan vi skal gjenskape systemet basert på lokalt lagrede komponenter.

Å ville ha det "enklest mulig" innebærer å neglisjere behovet for å ha kunnskap om hva man driver med. Dessuten medfører "enklest mulig"-tankegangen at den dagen noe går galt går det virkelig galt. Det er nemlig ikke slik at "nettskyen" og nettbaserte programvarefunksjoner alltid og til alle tider er tilgjengelig. Det er, for å ta en parallell, heller ikke slik at streamingtjenester vil være permanente og tilgjengelige i all evighet.

Det er bare hva vi har lagret lokalt og kan kontrollere og bruke lokalt som vi kan ha sikkerhet for å kunne gjenskape, re-installere og deretter bruke uansett omstendigheter.

Å ville ha det "enklest mulig" og slippe å tenke og forholde seg til kompliserte valg kan synes behagelig, men i virkeligheten og på lang sikt gjør vi klokt i å basere våre datasystemer på størst mulig grad av brukerkontroll. Det innebærer at den enkelte bruker trenger kunnskap. Noe som bør være en selvfølge i et informasjonssamfunn. Flere og flere kommer nok til å innse hensiktsmessigheten av brukerkontroll av datamaskiner, og lokal håndtering av programvare.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai